Dispar 1000 de locuri la rezidențiat, în plină criză de medici. Se anunță grevă japoneză
Deşi ne confruntăm cu o criză majoră de medici, Ministerul Sănătăţii pregăteşte pentru concursul de rezidenţiat mai puţine locuri decât anul trecut.
Dispar practic peste o mie. Acesta este necesarul comunicat de spitale, susţin oficialii, în vreme ce absolvenţii de medicină îşi fac griji pentru viitorul lor.
Examenul de rezidenţiat a fost deja amânat pentru că în Ministerul Educaţiei nu are cine să semneze actele necesare organizării concursului. Studenţii medicinişti au anunţat că vor intra în grevă japoneză.
Cea mai mare scădere a numărului de locuri la rezidenţiat este, în mod ironic, la medicină de familie. Dacă anul trecut, erau scoase la concurs aproape 600 de locuri, anul acesta mai sunt doar 217. În tot acest timp, mii de oamenii bolnavi care trăiesc la ţară nu au în apropiere un doctor care să îi vadă.
Localnic: "Vine timpul când nu ne mai putem duce deloc. Uite, el nu mai poate, e paralizat. Când nu oi putea să mă duc, ce ne facem? Copiii sunt tot plecaţi."
În satul Colun, din judeţul Sibiu, există un cabinet medical, însă nici picior de doctor n-a mai trecut pe acolo de doi ani. Aşa că bieţii oameni merg în localităţile din jur. Cornelia Anghel are 78 de ani.
Cornelia Anghel: "Plătesc o maşină, dau 60 de lei şi mă duce până la Avrig şi mă întoarce. Şi pensia mea de e de 600 şi ceva."
Pacientă: "Poate ne-o da şi nouă Dumnezeu un doctor. Să vină zilnic, când avem nevoie, să fie lângă noi aici. Măcar odată pe săptămână."
Nici la oraş nu e mai bine. Spitalul judeţean din Sibiu are nevoie de 11 medici în secţia de urgenţe. Chiar şi aşa tinerii care aşteaptă să se specializeze nu au loc în sistem.
Decebal Toderiță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu: "Noi am organizat în repetate rânduri concursuri de angajare, la care nu s-a prezentat nimeni. Secţia este una aglomerată, o medie de 200 de pacienţi pe zi."
Iar la Găeşti, în Dâmboviţa, un medic de 71 de ani îi îngrijeşte pe cei mici, pentru că nu s-a ivit un pediatru mai tânăr care să-i preia responsabilităţile.
Dr. Maria Preda, medic specialist pediatru: "Este o criză reală, un volum mare de muncă şi gărzi multe. Plecăm de multe ori epuizaţi".
Dr. Cristina Seltea managerul Spitalului Găeşti: "Există un deficit major de medici, pe toate secţiile, începând cu medicină internă, ginecologie, chirurgie."
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "Locurile se centralizează ţinând cont de propunerile pe care le fac spitalele."
Reporter: "Doar de atâţia medici avem noi nevoie?"
Sorina Pintea: "Anul acesta, cifra de şcolarizare, cifra transmisă de Direcţiile de Sănătate Publică."
Însă doar anul acesta în jur de 9000 de tineri au absolvit facultatea de medicină în România. Mulţi sunt conştienţi că nu vor prinde un loc şi vor fi nevoiţi să se reorienteze.
Alexandru Sârbu, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România: "Poate ca agent de vânzări sau reprezentat într-o companie de farma."
Carina Mihu, absolventa UMF Cluj: "Eu nu am luat în considerare ideea plecării în afară până în acest moment, dar având în vedere criza actuală este şi varianta aceasta printre opţiuni."
Ministrul Sănătăţii le-a transmis tinerilor rezidenţi că pot încerca să se angajeze ca medici cu competenţe limitate.