Medicii din Romania au ajuns in elita transplantului hepatic. Trei dintre ei sunt supravietuitori ai tragediei din Apuseni
Romania va avea o echipa de elita in chirurgia generala si transplant hepatic. 30 de specialisti s-au perfectionat pentru cele mai dificile operatii la ficat, cai biliare si pancreas.
Printre ei se numara si chirurgii care au supravietuit accidentului aviatic din muntii Apuseni, de anul trecut. Dupa 2 ani de pregatire, medicii vor putea face independent prelevari si chiar transplanturi de ficat. In Romania, in ultimii 15 ani, 650 de bolnavi au fost salvati dupa asemenea interventii.
La un an de la tragedia din muntii Apuseni, 3 dintre supravietuitorii accidentului, doctorii Radu Zamfir, Valentin Calu si Catalin Pivniceru, fac parte din prima generatie de doctori supraspecializati in chirurgia de pancreas, cai biliare si ficat. De altfel, pana si misiunea medicala care s-a transformat in tragedia din Apuseni facea parte din aceasta pregatire de 2 ani.
Noua specializare le va permite acestor medici si altor catorva zeci de absolventi ai aceluiasi curs, care au multi ani de experienta, sa poata face operatii complicate. Cu atat mai mult cu cat numarul cancerelor de ficat, cai biliare si pancreas e in crestere.
Aceste cursuri se adreseaza tuturor medicilor cu experienta care vor sa invete sa faca si prelevari si transplant hepatic.
"Costurile per medic ajung la 3.000 de lei, platite de spital. Cei care vor sa faca pregatire individuala isi pot acoperi costurile", a spus Cristi Vladescu.
"Chirurgi mai buni, calificare specifica pentru aceasta patologie, chiar si cu importanta medico-legala", a spus doctorul Irinel Popescu.
In ultimii 15 ani, la Institutul Fundeni, au fost facute peste 650 de transplanturi de ficat.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, romania, transplant, ficat, echipe,
Dată publicare:
25-03-2015 23:06