Medicii de familie amenință că își vor rezilia contractele cu Casa de Sănătate

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Medici de familie din toată ţara au protestat, joi, şi au cerut mai mulţi bani. Nemulţumiţi de finanţare, dar şi de birocraţie, ei ameninţă că îşi vor rezilia contractele cu Casa de Sănătate.

Spun că sunt îngropaţi în hârtii şi au devenit nişte furnizori de trimiteri. Aşa se face că mulţi pacienţi cu afecţiuni minore nu mai trec pe la ei şi aglomerează inutil, camerele de urgenţă.

Medicii de familie au protestat, pentru început, în fata Caselor de Asigurări de Sănătate. La mijlocul lunii, vor să vină toţi la Bucureşti, în faţa Guvernului, apoi să treacă la o măsură radicală.

Medic Iași: „Nu vreau să nu ajungem până la partea finală, dar dacă ajungem reziliem contractul cu Casa, de la 1 ianuarie.”

În prezent, un medic de familie câştigă, în medie, 13.000 de lei. Suma este comparabilă cu a unui medic specialist, dar din ea, aproape 10.000 sunt doar cheltuieli, spun medicii de familie.

Ei cer 10% din fondurile Casei, nu 5,8 cum primesc acum, pentru că altfel spun că sunt obligaţi să pună lacătul pe uşă. Şi au făcut şi proiecţii: în 2030, 2 din 3 români ar rămâne fără medic de familie. Până atunci, însă, pacienţii au ajuns să le treacă pragul doar pentru trimiteri, pentru că de altceva nu mai au timp din cauza birocraţiei.

Dr. Rodica Tănăsescu: „Să reduc hârţogăraia şi să mă uit în ochii pacientului, nu în hârtii. Dacă nu putem să le monitorizăm boala, să îi investigăm, devenim numai furnizori de trimiteri, şi acestea în anumite condiţii, cu limite.”

Motiv pentru care mulţi pacienţi au renunţat la serviciile lor şi merg direct la specialist, chiar dacă plătesc integral analizele sau aglomerează camerele de gardă ale spitalelor.

Reporter: „Dacă pacienţii s-ar duce la medicul de familie, cu cât v-ar scuti pe dumneavoastră?”
Medic: „85% din consulturi ! 85% din consulturi ar dispărea. Deci noi închidem anul cu 80 şi ceva de mii de solicitări, de prezentări în urgenţă. Vă daţi seama, scăzând 85% din ele? Hai nu 85%, 50% ar fi ideal! "

Tocmai de aceea, pe lângă finanţare mai bună, medicii de familie cer şi schimbarea legislaţiei, astfel încât să poată realiza în cabinet analize medicale de bază, ca să nu mai pună pe drumuri pacienţii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO