Cele două fețe ale României: spital la standarde UE în Bistrița, zero lei investiți în Târgu-Jiu
România se confruntă, de ani de zile, cu exodul medicilor. Aproape 14.000 sunt plecaţi în alte state, motivaţi de condiţiile de lucru şi de salariile în acord cu pregătirea lor.
În ţară, autorităţile tratează diferit această situaţie. Dacă cele din Bistriţa au investit în Spitalul Judeţean 17 milioane de euro, iar unitatea este la standarde europene, în Târgu-Jiu nu s-a făcut nimic.
În ultimii 10 ani, managerul Spitalului Judeţean Bistriţa a atras bani de la Banca Mondială, Ambasada Elveţiei, dar şi fonduri europene sau guvernamentale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristian Maxim, medic primar chirurgie generală: "Avem aparatură de ultima generaţie, tot blocul operator e nou, atât că şi instrumente, cât şi aparatură, sterilizare."
La un singur concurs la care au fost scoase 12 posturi de asistente s-au prezentat 79 de candidaţi. Salariul net începe de la 2 mii de lei însă administraţia locală le oferă şi locuinţe.
Ionela Tarnița, concurentă post asistentă: "Sunt venită din străinătate după 12 ani şi m-am întors pentru a avea o stabilitate în ţară mea. Arată foarte bine, credeţi-mă şi din toate punctele de vedere, medici tineri. "
Mia Sângeorzan, concurentă post asistentă: "Am făcut postliceală sanitară gândindu-mă să îmi schimb locul de muncă. Am lucrat ca bucătar."
50 de medici tineri au completat echipa. Printre ei doctorul Ştefan Pop care a studiat la Cluj şi la Strasbourg.
Doctor Ştefan POP, medic dermatolog: "Am găsit aici ce aveam nevoie şi ce nu aveam, am adăugat."
Pentru a atrage şi mai mulţi specialişti, autorităţile le construiesc blocuri.
Cele 24 de locuinţe pentru viitorii medici şi asistente vor fi gata peste aproximativ 1 an. Lucrările au început deja şi sunt finanatate de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe.
În Târgu Jiu, în schimb, autorităţile nu au investit în clinici şi nici nu au atras personal nou. Aşa că directorii unităţilor medicale de stat au încheiat contracte de prestări servicii cu diverse cabinetele private.
Tiberiu Tătaru manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu: "Necesitatea achiziţionării acestor servicii provine din faptul că nu se pot întocmi graficele de gărzi şi nici cele din ambulatoriul integrat al spitalului. De asemenea, la urologie, unul din medicii rezidenţi pe care noi ne bazăm a plecat din spitalul nostru şi nu mai pot fi asigurate consultaţiile tuturor pacienţilor."
Bolnavii confirmă că sunt din ce în ce mai puţini medici.
Pacientă: "Este de multe ori pe o tură e doar o faţă aici şi acum tot nu sunt mulţi, dar de la 3 jumate încolo sunt mai mulţi pacienţi şi se aglomerează."
Aproape 14.000 de medici români şi asistente lucrează în străinătate. Cei mai mulţi sunt în Franţa, Germania şi Marea Britanie.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, uniunea europeana, romania, salarii, investitii, pregatire, exod,
Dată publicare:
05-11-2017 17:08