Oraşul din România unde nu există niciun medic neonatolog. Cine asistă la naşteri
Există un adevărat lanţ al slăbiciunilor şi al lipsurilor, în spitalele din România!
Puţine unităţi au şi aparatură performanţă şi medici specialişti, care se se ocupe de nou-născuţii veniţi pe lume prematur.
În sud-vestul ţării, de pildă, un singur spital, cel din Craiova, deserveşte cazurile medicale grave pentru 5 judeţe.
De 3 ani, la spitalul din Filiași, nu există medic neonatolog. Naşterile sunt supravegheate de un pediatru, care nu poate interveni însă în caz de urgenţă.
Dr. Simona Sușea, șefa secției de pediatrie de la Spitalul Filiașilor: "Solicităm ajutorul medicilor ATI-işti sau de la Urgenţă. Noi nu avem voie să intubăm, ca medic pediatru. Urmează să vină un domn dr. neonatolog de la întâi.”
Reporter: Dacă ia examenul.
Dr. Simona Sușea, șefa secției de pediatrie de la Spitalul Filiașilor: Dacă ia examenul, da, de la întâi noiembrie."
Între timp, examenul a fost amânat!
Lipsa incubatoarelor reprezintă o altă problemă serioasă. În unitatea respectivă, există un singur aparat.
Dr. Simona Sușea, șefa secției de pediatrie de la Spitalul Filiașilor: "Am avut nevoie pentru transferul urgent al unui nou-născut, să aşteptăm câteva ore pentru eliberarea incubatorului, că să poată să vină ambulanţă cu incubatorul pregătit să preia nou-născutul."
Dr. Cristiana Geormăneanu, medic SMURD Craiova: "Incubatorul este unic în această regiune. El se află la Craiova, este utilizat pe ambulanţă de terapie intensivă pentru nou-născuţi, dar şi pe elicopterul SMURD Craiova."
Din păcate, nu este un caz singular. Multe spitale nu au secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi, iar acolo unde există, nu sunt medici medici ori lipseşte aparatură performanţă.
Dr. Bogdan Fănuță, Managerul Spitalului Județean Craiova: "Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova este singura unitate spitalicească din regiune care are neonatologie de nivel 3. Practic, la noi ajung toţi copiii prematuri, toţi copiii cu probleme de diverse cauze. Deci undeva la 20, 25 de copii în fiecare lună ajung din cele 5 judeţe."
În România se sting anual aproximativ 1.400 de copii cu vârste de până la un an - date care ne situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, nastere, craiova, nou-nascut, prematur, incubatoare,
Dată publicare:
22-10-2017 08:29