Efectul migrației medicilor. Un oraș din România este de 6 ani fără doctori și spital
În urma celor 14.000 de medici care au plecat din România, pacienții au cel mai mult de suferit. Orașul Negrești din Vaslui, de pildă, a rămas de 6 ani fără doctori și fără spital.
Problema este că zeci de copii au afecțiuni extrem de grave la ochi sau urechi, iar unii chiar și-au pierdut auzul.
Părinții nu au bani să-i ducă în alte orașe la un consult, iar autoritățile, nepăsătoare, susțin că, pe hârtie, spitalul figurează deschis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În 2011, spitalul din Negrești s-a închis definitiv, iar bolnavii au fost trimiși la Iași sau Vaslui, la peste 100 de kilometri distanță.
Dar mulți nu își permit o asemenea deplasare, așa că zeci de copii s-au îmbolnăvit din cauza unor afecțiuni banale, care s-au complicat. Fata acestei femei a făcut otită și pentru că nu a primit îngrijirile necesare, și-a pierdut auzul. Alți 18 copii au pățit la fel.
Mama: "Noi răceală o tratăm, dar se vede că o tratăm total greșit. Din cauza că sunt foarte mari lipsa de medici, la noi nu sunt, și atunci doamna de familie ne dădea antibiotice, picături..."
Printr-o situație critică trece și o altă familie, în care sunt 7 copii. Doi dintre ei au probleme auditive sau de vedere. Părinții câștigă, împreună, o mie de lei pe lună și spun că nu își permit să se plimbe prin spitalele din alte orașe.
Tatăl: "Este 24 de lei de persoană doar dus...și nu poți face des drumul asta..."
Voluntarii de la fundația World Vision din Iași au sărit în ajutorul acestor oameni năpăstuiți de soarta. Au identificat 74 de copii cu afecțiuni grave, pe care i-au dus la doctor.
Dumitru Barahtaru, tatăl copiilor: "Am cerut ajutorul să putem ajunge la niște medici mai buni, să ni se ofere niște oportunități mai ușoare că numai noi singuri nu puteam să facem față."
Diana Elisei, PR World Vision: "Sunt cazuri în care afecțiunile de care suferă, tocmai din cauza lipsei de informare și a sărăciei din care provin acești copii, se acutizează în timp, acești copii rămân cu sechele pentru toată viața."
Bolnavii nu ar fi ajuns la complicații dacă spitalul din Negrești funcționa.
Vasile Voicu, primarul oraşului Negreşti: "Am făcut demersuri în ultimii 6 ani pentru a relua activitatea acolo, din păcate toate demersurile au rămas fără efect."
Localnicii au strâns semnături pentru redeschiderea spitalului, dar în zadar.
Corneliu Bichineț, deputat de Vaslui: "4025 de oameni au semnat din Negrești, am dus memoriul la ministru și răspunsul lui a fost halucinant precum că spitalul nu s-a închis, că nu este nici o hotărâre de guvern care să ateste că acest spital este închis."
Intre timp, zeci de mii de oameni au de suferit.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaslui, spital, copii, pacienti, bolnavi, negresti, otita,
Dată publicare:
04-11-2017 17:55