Medic: Aproape 2 milioane de romani sufera de boala cronica de rinichi, ce se manifesta foarte tarziu
Aproape 2 milioane de romani au boala cronica de rinichi, ale carei prime simptome pot aparea abia cand 90% din functia renala a fost pierduta, a declarat medicul Cristian Serafinceanu.
"Aceasta afectiune nu tine cont de varsta, sex sau rasa. Boala cronica de rinichi presupune o degradare progresiva si inreversibila a functiei renale, de aceea prevenirea si diagnosticarea precoce devin obiective esentiale. Aproape doua milioane de romani au boala cronica de rinichi si, din pacate, suferinta nu doare, iar primele simptome pot aparea doar cand 90 la suta din functia renala a fost pierduta", a spus Seraficeanu, seful Centrului de Hemodializa din cadrul Institutului "Nicolae Paulescu" din Capitala.
Totodata, medicul, care este si presedintele Asociatiei de Studii Reno-Metabolice si Nutritionale, a precizat ca sunt intre 1,5 si 2 milioane de romani care fac dializa, cam tot acelasi numar avand boala cronica de rinichi, si 150.000 de romani cu boala cronica de rinichi si complicatii diabetice, iar dintre acestia din urma 0,1 la suta ar avea nevoie de dializa. Potrivit medicului, numarul cazurilor noi creste anunal cu intre 5 si 10 la suta.
Seraficeanu a mai spus ca, pentru optimizarea ingrijirii persoanelor cu boala ronica de rinichi, este necesar un efort comun al tuturor specialistilor care intra in contact cu acestia: medicul nefrolog, medicul diabetolog, medicul cardiolog. Boala cronica de rinichi este asociata de cele mai multe ori cu alte afectiuni precum hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau obezitatea.
Medicii recomanda controlul regulat al rinichilor mai ales daca pacientul are rude directe care sufera de boala cronica de rinichi, daca fumeaza sau are o varsta inaintata.
De asemenea, pentru prevenirea bolii cronice de rinichi, medicii recomanda practicarea unui sport sau a miscarii, mentinerea sub control a nivelului de zahar din sange, monitorizarea tensiunii arteriale, insusirea unei alimentatii sanatoase si mentinerea sub control a greutatii corporale, consumul corespunzator de lichide, evitarea fumatului si, nu in ultimul rand, controlul medical specific al rinichilor, a spus Dan Voiculescu, seful Clinicii de Nefrologie de la Institutul Fundeni.