Mama unui copil cu autism virtual: „Stă 2-3 ore în fața tabletei. Nu ne înțelegem cu el”
Timpul îndelungat petrecut de copiii mic în fața calculatoarelor sau telefoanelor poate duce la autism virtual, avertizează specialiştii.
Devin absenţi şi necooperanți şi, în final, ajung în cabinetele terapeuţilor pentru şedinţe costisitoare. Psihologii le recomandă părinţilor să includă mai degrabă tehnologia în jocul dintre ei şi copii.
În centrele de specialitate ajung tot mai des copii cu „autism virtual". Nu este o afecţiune genetică, ci o tulburare de comportament care se instalează dacă pacientul stă cu orele pe tabletă sau pe telefon.
Valentina Puicea, director clinic Asociaţia Lumea lui Arhur: „Ei învaţă prin intermediul simţurilor la această vârstă şi blochează acele simţur. Nu mai stăm în relaţii cu ceilalţi ca să învăţ, să intru în expresii faciale, emoţii şi aşa mai departe. Jocul tematic e foarte important îl pregăteşte pe copil pentru viaţa de adult."
Părinţii trebuie să se îngrijoreze atunci când cel mic pare absent.
Mamă: „Trebuie să strigi de „N” ori la el ca să înţeleagă o dată. Face 6 ani, nu se îmbracă decât cu ochii la televizor.”
Reporter: „Câte ore se uită la televizor?”
Mamă: „Stătea câte 2,3 ore în fața tabletei, zilnic. Trebuie să ascundem tableta, că altfel nu ne înţelegem cu el."
Un studiu recent arată că această tulburare are o legătură directă cu expunerea în faţa ecranelor a copiilor mai mici de doi ani, mai mult de cinci ore zilnic.
Marius Zamfir, psiholog, Asociaţia pentru sănătatea mintală a copilului: „Celelalte senzaţii nu mai sunt corelate: atingerea, pipăitul, gustul, mirosul. El pare că este surd. Ajunge ca vocea umană să fie zgomotul de fond. Creierul între 0 şi 2 ani îşi triplează dimensiunea, sinapsele astea se dezvoltă numai prin activităţi noi, activităţi care presupun interacţiunea senzorială."
Alte cauze sunt: predispoziţia copilului spre anxietate, hiperprotectivitatea părinţilor sau din contră neglijenta totală.
Academia Americană de Pediatrie avertizează că până la un an şi jumătate cei mici nu ar trebui să se uite deloc la televizor. Cei care au între 6 şi 12 ani au voie cel mult două ore pe zi. În funcţie de gravitatea problemei copiii cu autism virtual au nevoie de terapie între o lună şi un an.
Diana Ruican, psiholog: „E vorba de această atenţie socială, de a urmări modelul social a celor din jur şi de a interacţiona cu ei: decupat, lipit, colorat.”
Specialiştii le recomandă părinţilor să stea lângă cei mici atunci când se uită la desene animate şi să le explice tot ce văd.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!