Robotul care ajută copiii cu autism, inventat la Cluj. Proiectele cercetătorilor români

Ultima actualizare: 30-01-2019 07:10

După modelul străinilor, terapiile cu roboţi sunt tot mai folosite şi la noi, iar specialiştii spun că dau rezultate vizibile.

De pildă, un robot creat de cercetătorii de la Universitatea ”Babeş Bolyai” din Cluj îi ajută cu succes pe copiii cu tulburări din spectrul autist să se dezvolte şi să devină mai sociabili.

60 de copii fac şedinţe de terapie de 3 ani şi rezultatele sunt vizibile, spun specialiştii.

Daniel David, profesor cercetător UBB Cluj: "Sunt foarte deschişi să interacţioneze cu roboţii, aşa că am zis să îi învăţăm acele abilităţi sociale de bază prin intermediul robotului."

800.000 de euro, din bani europeni, a costat proiectul cercetătorilor de la Cluj. În curând, 8 astfel de roboţi vor ajunge în câteva centre de autism, spitale şi grădiniţe din oraş.

Un alt robot îi ajută pe pacienţii cu paralizie.

Răzvan are 14 ani şi, în urmă cu un an, o meningită i-a afectat picioarele. Nu mai putea să meargă deloc. Terapia cu robotul l-a ajutat enorm şi din scaunul cu rotile a ajuns în cârje.

Răzvan Grama, pacient: "Acum e foarte ok. Prima dată când l-am văzut eram foarte speriat. Era prea mare, dar după mai multe şedinţe m-am obişnuit... văd un progres mare."

Alţi patru tineri IT-isti din Cluj, stabiliţi în Anglia, au creat un soft care îi ajută la recuperare pe cei cu probleme locomotorii.

Adrian Stupinian, medic kinetoterapeut: "Softul este foarte eficient, pentru că avem o diversificare de jocuri şi toate aceste grafice şi înregistrări ne ajută să vedem unde e problema."

Softul este folosit în 10 judeţe din România, dar şi în alte 8 ţări din lume, printre care Anglia, Turcia şi Malaezia.

Ovidiu Drăgan, preşedinte Centru de Recuperare: "Pe partea de echilibru se văd foarte mari îmbunătăţiri.”

O şedinţă costa între 20 şi 50 de lei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO