O romanca din zece nu a fost in ultimul deceniu la medic. Boala care ucide peste 2.000 de femei, anual, in Romania

Ultima actualizare: 09-02-2017 07:01

Cifre cu adevarat ingrijoratoare: O romanca din 10 nu a fost in ultimul deceniu la medic. Mai grav, potrivit specialistilor ''Institutului National de Sanatate Publica'' 68 la suta dintre femei nu au auzit de HPV, un virus extrem de contagios.

Anual se sting din aceasta cauza 1.900 de sotii si mame. Cel putin 4.000 de romance sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, cea mai des intalnita forma de cancer in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani, dupa cancerul mamar. Mai grav este ca cele mai multe dintre aceste cazuri sunt depistate mult prea tarziu. Asa se face ca mai bine de jumatate dintre aceste femei mor.

Potrivit datele obtinute de cercetatori, 11% dintre femeile din Romania nu si-au mai facut analize de sange de peste 10 ani, iar 68% nu au auzit de HPV.

Elena Cupsa, medic ginecolog: "Din pacate la ora actuala adresabilitatea catre medicul ginecolog se rezuma la momentele in care femeia prezinta un discomfort, o durere, un simptom, dar realitatea este ca fiecare femeie ar trebui sa consulte un ginecolog macar o data pe an!"

Pe de alta parte, 86% dintre romance au auzit de cancerul de col uterin, insa mai bine de jumatate nu asociaza aceasta boala cu infectia persistenta cu virusul HPV. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca merg la medic doar atunci cand nu se simt bine, ori sunt insarcinate.

Femeie: "Am suferit o operatie grea, foarte grea si as indemna toate femeile sa mearga sa faca analizele cel putin o data pe an!"

Tanara: "Neglijam, ne luam cu altele, nu avem timp si nu le mai facem intr-un final."

Femeie: "Nu le fac pentru ca nu am timp."

Sapte din zece romance nu si-au facut in ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV.

Elena Cupsa, medic ginecolog: "HPV e un virus si depistat la timp poate fi tinut sub control cu terapie imunostimulatoare, asa ca e foarte important sa fie depistat la momentul oportun!"

In mod normal sase milioane de femei care au intre 25 si 64 de ani pot face analizele gratuite de testare Babes-Papanicolaou. Din pacate doar 8% dintre romance au acceptat, mult sub media europeana.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO