Metodele de prevenire a infectiilor cu HPV, virusul care poate cauza cancerul. Cel mai frecvent tip

Ultimul update: Miercuri 09 Martie 2016 07:06
Data publicarii: Marti 26 Ianuarie 2016 09:47
Categorie: CSID

Virusul HPV se infiltreaza in piele sau in mucoase, iar majoritatea persoanelor purtatoare nu prezinta niciun semn al infectiei. Virusul se poate transmite pe cale sexuala, dar si prin maini infectate ori prosoape.

Cunoastem peste o suta de tipuri de virusuri human papilloma - HPV, pe scurt. Dintre acestea, cel mai frecvent tip determina, la nivelul pielii, banalii negi. Nu sunt periculosi, dar ideala ar fi excizia prin electro-cauterizare sau prin laser. Altfel, se multiplica.

Vasile Benea, medic primar: “Este o infectie latenta si, de aceea, orice leziune ca apare trabuie tratata la timp. Trebuie perseverenta”

La controlul dermatolgic anual, aratati-i specialistului toate leziunile cutanate, chiar daca nu va deranjeaza. Unele forme de HPV sunt asociate, la nivelul pielii, cu un tip de cancer de agresivitate medie, numit carcinom spino-celular. Preventia presupune excizia leziunii inainte de malignizare.

Virusul se transmite prin contact direct cu leziunile. Pe de alta parte, asa cum afecteaza pielea, e direct implicat si in leziuni ale cavitatii orale. Este recomandat, deci, sa mergeti la dentist pentru controale regulate, chiar daca dintii se prezinta in stare impecabila.

Dubla tragedie in familia lui Celine Dion. Fratele artistei a murit la o zi dupa sotul ei, din aceeasi cauza

Ionut Leahu, medic dentist: “La nivelul mucoasei orale tocmai ne uitam dasa vedem daa sunt cresteri anormale ale tesuturilor ne uitam nu dor cu ochiul liber ci si cu un aparat numit veloscop gindit special pentru aceste leziuni.”

Despre virusurile HPV 16 si HPV 18 se stie ca afecteaza aparatul genital feminin. Pot determina cancere agresive de col. Se transmit prin contact intim cu sau fara prezervativ. Prezenta virusului e asociata initial cu leziuni ale colului uterin.

Pot fi detectate prin efectuarea banalului test Papanicolau. Le gasiti, pe buletinul de analiza, denumite CIN. Asta NU inseamna ca aveti cancer. Dar, in functie de pontentialul de a evolua spre boala, au primit grade de severitate - CIN 1, CIN 2, CIN 3.

In 80% dintre cazurile virusul se elimina spontan. Totusi, va puteti imbolanvi oricand, daca partenerul are, si el, infectia. Pe de alta parte, si daca sistemul imun invinge virusul, acesta poate produce leziuni la nivelul colului uterin inainte de eliminare.

Virusul intra in creierul celulelor colului. Acolo, sunt eliberate doua proteine - E6 si E7 - care impiedica actiunea genelor reparatoare. Asa apar celulele modificate, care vor duce la cancer.

Astfel de analize sunt posibile in Romania, daca descoperiti o leziune pe colul uterin cu risc mare de transformare maligna - mai exact un diagnostic CIN 3 la Papanicolau. Analizele dau indicatii clare in privinta tratamentului ulterior.
 

Ultimele cuvinte ale unei adolescente care a murit de cancer. Ce a scris pe o foaie cand a aflat ca mai are putin de trait

Ultimele cuvinte ale unei adolescente care a murit de cancer. Ce a scris pe o foaie cand a aflat ca mai are putin de trait

branula

Copiii ţin minte durerea şi ajung să se teamă de medici. Metodele moderne de anestezie

De ce nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm pufuleţi. Cum ajută creierul

Cum ne-au furat francezii şi bulgarii roşia "inimă de bou", creaţie românescă

Atacurile de panică se pot trata. Care sunt simptomele

Cum trebuie să gestionați relația părinte-copil. Cuvintele de care au nevoie

Cataracta trebuie tratată cât mai repede. Medicii recomandă intervenția cu laserul

Mancare

Vorbitul în timpul mesei și folosirea farfuriilor mari duc la îngrășare