Lista alimentelor care ne scurtează viața. Ce loc ocupă pizza și prăjiturile

08-04-2019 18:18

Pizza şi dulciurile sunt irezistibile, dar ne scurtează viaţa. Cercetătorii le-au trecut pe lista celor mai nesănătoase alimente. Câteva zeci de mii de români mor anual, iar la nivel mondial, 11 milioane de oameni, din cauza hranei nepotrivite.

Sunt mai mulţi decât cei care mor din cauza tutunului, susţin cercetători din toată lumea care au participat la un studiu despre consumul de alimente. Datele mai arată ca românii mănâncă multă sare, carne procesată şi mai puţin peste şi legume.

Cercetătorii au vrut să afle câţi oameni mor anual din cauza alimentaţiei, dar şi ce produse consumă. Studiul a fost comandat de fundaţia condusă de Bill Gates şi de soţia acestuia şi a fost realizat de zeci de cercetători din întreaga lume.

România a fost înglobată ţărilor din estul Europei, iar studiul arată că depăşim cu mult cantitatea de carne roşie recomandată, iar la cea procesată consumul este dublu faţă de cel recomandat. Suntem pe primele locuri şi la sarea din bucate. Consumăm cu cel puţin două grame mai mult faţă de cantitatea recomandată de medici.

Cercetătorii au făcut şi un top al mâncărurilor care ne scurtează viaţa.

Pizza este cea care conduce detaşat în topul preparatelor care dau dependență. Cercetătorii spun că aceasta combinaţie de ingrediente creează o plăcere asemenătoare efectelor drogurilor. Urmează prăjiturile! Atunci când vă supraalimentaţi cu alimente dulci, puteţi afecta părţi ale creierului, care controlează cantitatea de mâncare pe care o consumaţi. Cercetătorii subliniază că zahărul ridică nivelul de dopamină din centri de plăcere și recompensă ai creierului.

Marius Mimler, bucătar: "Avem cocă ce conţine gluten, sare, avem salam care conţine sare, grăsimi, mozzarella care este la fel ed sărată şi conţine grăsimi este un preparat plăcut ochiului, dar dedesubt conţine subpreparate mai puţin sănătoase. Şi creează dependență."

Românii au o dietă săracă în omega 3 lucru confirmat şi de faptul că suntem pe ultimul loc la consumul de peşte la nivelul Uniunii Europene. Cei mai mulţi nu consuma 100 de grame de fructe pe zi, aşa cum este recomandat. Studiul arata şi că ne plac salatele, dar asta nu înseamnă că excelam la capitolul legume, cereale integrale sau nuci.

Mirela Neamţu, nutriţionist: "Alimentele care creează dependență sunt alimentele care ne fac să ne simţim bine. Putem să ne simţim bine dacă mâncăm dulciuri, produse fast food ele creează dependență. Noi mâncăm aceste alimente şi evităm să mâncăm ce este sănătos."

Cercetătorii au stabilit ca la nivel mondial mor 11 milioane de oameni pe an din cauza alimentaţiei cu mult faţă de decesele cauzate de fumat.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO