Lipsa tratamentelor inovatoare continuă în România. Motivele pentru care terapiile noi nu intră în atenția autorităților
România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește morțile ce pot fi prevenite, iar lipsa tratamentelor inovatoare este unul dintre principalii factori.
Terapiile noi ajung cu mulți ani întârziere, din cauza birocrației, a nepăsării ori a lipsei de finanțare. În ultimii doi ani, autoritățile au aprobat doar 69 de medicamente care pot face diferența, între viață și moarte.
În timp ce unii dintre bolnavi încep să se vindece, alții se roagă să mai aibă timp, pentru ca tratamentele potrivite lor să fie aprobate și la noi în țară.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Tratamentul costă aproximativ 17.000 de euro pe lună și trebuie să îl ia toată viața. Statul îl asigură gratuit doar pentru pacienții care au împlinit 12 ani, deși în Uniunea Europeană este recomandat de la 6 ani.
Ilinca, diagnosticată și ea cu fibroză chistică, încă nu îl poate primi. De 6 ani se chinuie cu alte tratamente.
Dorina Boricean, mama Ilincăi: „Dimineața se trezește cu două ore înainte să plece la școală să facă tratamentul, în parc stă mai puțin, seară adoarme două ore mai târziu pentru că trebuie să își facă tratamentul. Nici nu-și mai aduce aminte de viața dinainte”.
Citește și Tratament revoluționar la Iași, pentru pacienții cu tumori la cap. Cum funcționează Gamma Knife
De curând, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași a început un proiect de radiochirurgie Gamma Knife. O veste extraordinară pentru pacienții cu cancer. Practic, formațiunile tumorale sunt extirpate cu un mănunchi de raze gamma, în loc de clasicul bisturiu.
Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie din Iași: „Iradiază țintit, cu o precizie de 0,01 mm. Efectul biologic al acestor radiații se exercită doar când aceste raze se întâlnesc în țintă respectivă, ele nu afectează țesutul prin care trec”.
Pe de altă parte, o altă procedură necesară bolnavilor de cancer - stereotaxia - nu este decontată de stat. Procedura presupune distrugerea țintită a tumorilor cu raze X și se poate realiza gratuit doar în două clinici private din Cluj-Napoca.
Birocrația și lipsa finanțării, principalele motive
Dr. Claudiu Hopîrtean, medic radioterapie: „Această procedură câștigă practic teren pentru că pe lângă faptul că îmbunătățește calitatea vieții, există studii și date concrete care arat că poate îmbunătăți supraviețuirea pacienților cu un număr limitat de tumori”.
69 de tratamente noi au fost introduse în ultimii doi ani pe lista celor decontate, pentru boli precum leucemie, amiotrofie spinală, maladii ale rinichilor, boli rare ori parkinson. Birocrația și lipsa finanțării sunt principalele motive pentru numărul mare de terapii inovatoare la care românii nu au acces.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Acestea vin la pachet și cu solicitări financiare foarte importante. Lucrăm pe mai multe planuri, sunt câteva rezultate pe care le avem deja, însă e mult de recuperat și facem tot ce putem pentru ca pacienții din România să aibă acces cât mai repede și cât mai mult la medicație, la inovație la standarde europene”.
Printre tratamentele de care bolnavii au nevoie sunt și șase terapii inovatoare pentru mai multe tipuri de cancer hematologic. Până acum în România a fost aprobat doar unul - CAR T, care se face la Institutul Clinic Fundeni.
Reporteri: Liliana Curea, Iulia Ciuhu, Dan Oprea
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, terapie, tratamente, gamma knife,
Dată publicare:
22-07-2022 19:22