Taxele incluse in "Legea Preventiei". Cat ar putea plati persoanele care refuza controlul gratuit si se imbolnavesc
Cei care vor refuza sa participe la programele de preventie gratuite ar putea fi obligati sa suporte partial sau total costul tratamentului atunci cand se imbolnavesc.
Este propunerea mai multor deputati liberali care sunt de parere ca numai asa oamenii vor deveni mai responsabili iar maladiile vor fi depistate la timp. Romanii traiesc in medie cu 10 ani mai putin decat media Uniunii Europene.
Proiectul de lege propune infiintarea unei Agentii Nationale de Preventie in Sanatate, care va dezvolta programe de depistare precoce a bolilor.
Iar oamenii suspecti de anumite boli ar urma sa fie trimisi la investigatii gratuite, indiferent daca sunt asigurati sau nu. Cei care vor refuza sa faca aceste controale si investigatii de-a lungul timpului ar putea fi obligati, daca se imbolnavesc, sa plateasca partial sau in totalitate tratamentul.
De exemplu, o pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul 3, care a refuzat sa faca mamografii, ar putea plati 10 sau 20% din costul tratamentului. Iar un pacient cu hipertensiune arteriala, jumatate din suma.
Refuzul ar trebui facut in scris de pacient, printr-o declaratie pe propria raspundere, la medicul curant. In cazul minorilor, sarcina revine parintilor sau tutorelui legal.
Pacient: "Daca omul n-are probleme cu sanatatea, de ce ar veni la medic?
Pacient: "Sa aiba si cu ce. Daca ai o pensie de 62 de lei n-o sa ai din ce sa platesti"
Astfel de sanctiuni nu ar aparea imediat ci dupa refuzuri indelungi de cativa ani.
Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie: “Legea preventiei e necesara. Preventia nu are efect astazi, ci peste 5-10-20 de ani. Nu se pune sub nicio forma problema ca pacientii care se imbolnavesc astazi sau maine sa trebuiasca sa plateasca ceva"
Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgente: "Nu e preventie, ci legalizarea genocidului romanilor care platesc asigurari de sanatate in Romania sic are vor ramane fara tratament dupa ce vor fi obligati sa scoata bani din buzunar.
Alina Gorghiu, unul dintre initiatorii legii: "Costa mult mai putin sa previi o boala decat sa vindeci acea boala."
De cealalta parte, cei care au grija de sanatatea lor isi fac analizele din timp, merg la controale, tin cont de recomandarile medicilor si fac sport ar putea sa fie recompensati. Ei vor primi bani de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, potrivit proiectului de lege. Banii ar urma sa fie transferati intr-un cont personal de economii.
Proiectul de lege se afla in dezbatere publica pana la 1 martie.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, proiect de lege, tratamente, preventie,
Dată publicare:
08-02-2016 18:20