Salinele artificiale, un beneficiu pentru sanatatea copiilor. Pretul platit de parintii romani pentru o ora de "terapie"
Din nevoia tot mai mare a oamenilor care vor sa isi trateze diverse probleme respiratorii ori sa-si intareasca imunitatea au aparut si in Romania tot mai multe saline artificiale. Sunt spatii amenajate atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Preturile sunt accesibile, iar odata intrati vizitatorii se simt ca la biblioteca. Au la dispozitie carti, reviste si acces la net.
In Zalau exista singura gradinita de stat din tara care are propria salina. Copiii nu mai vin raciti acasa, spun parintii.
Parinte: "In zona nu prea exista saline, nu prea exista sanse de a beneficia de aceste lucruri, asa ca este ceva deosebit."
Aceasta camera cu sare, adusa direct de la Praid, este locul unde saptamanal peste 50 de copii de la o gradinita se joaca si respira aerul de salina.
Modelul a fost copiat din Ungaria, acolo unde nu exista gradinita care sa nu aiba o camera cu sare.
Preot paroh Olah Mihaly, directorul gradinitei: "Pentru mentinerea sanatatii si pentru intarirea sistemului imunitar este de ajuns de doua ori pe saptamana cam o jumatate de ora sa vina la salina."
Si in Brasov parintii isi duc copiii la salina artficiala. Platesc 10 lei pentru 45 de minute sau 80 de lei pentru un abonament care include 15 sedinte.
Proprietarii salinei au amenajat un etaj numai pentru copii, unde au adus cu jucarii, carti de colorat, leagane si tobogane.
La doi pasi de malul marii, un constantean a adus 50 de tone de sare de la Slanic Prahova si a amenajat o salina in doua incaperi. Doritorii achita si aici 10 lei pentru o ora.