În România s-a înregistrat cel mai mare număr de decese provocate de cancer din ultimii ani. Ce s-a întâmplat

07-02-2021 17:16


Pe lângă COVID-19, în România, 2020 a adus și cel mai mare număr de pacienți răpuși de cancer din ultimii ani.

S-a întâmplat pentru că mii de suferinzi au rămas fără medicii curanți, în spitale transformate în spitale Covid, iar accesul la tratamente a fost întârziat.

La fel de grav este că numărul celor diagnosticați a scăzut cu o cincime. Fenomenul poate fi explicat doar prin neprezentarea rapidă la investigații a celor care au început să aibă simptome.

Uniunea Europeană va finanța, și în România, un program de combatere a cancerului, axat în special pe prevenție.

Sute de pacienți cu diverse tipuri de cancer au fost ținuți ore în șir în picioare, în multe centre oncologice. Noile protocoale de siguranță, obligatorii înainte de orice ședința de radio sau chimioterapie, au fost îngreunate de lipsa de organizare.​

Radu Gănescu, președinte Asociația C.O.P.A.C.: ”Au fost niște decizii care clar au afectat actul medical. Pacienți care aveau forme de cancer care aveau nevoie de intervenție chirurgicală n-au putut să facă acest lucru, pentru că spitalele au fost închise și managerii au considerat că multe dintre ele nu sunt urgențe. Perioada în care ei trebuiau să se transfere în alte spitale, la alți medici a durat mai mult decât perioada în care aveau controlul.”

Prof. dr. Tudor Ciuleanu, medic oncolog: ”Este foarte important să facem aceste controale, pentru că altfel pot să apară recidive, pot să apară metastaze care rămân necunoscute, netratate. Poate deveni letal. ”

De fapt, exact asta s-a întâmplat.​ Pe măsură ce internările au scăzut și cu 80 la sută în unele centre, tot mai mulți bolnavi au pierdut lupta. ​

În 2019, aproape 50.000 de români s-au stins din cauza cancerului, iar anul trecut cifrele au urcat la 60.000 de decese. În schimb, a scăzut numărul celor la care cancerul a fost depistat prima oară. Desigur, nu s-a întâmplat nimic miraculos... Pur și simplu, celor cu semne precoce de boală ori le-a fost teamă de a merge la doctor ori au fost puși în coadă listei de priorități.

Și, din păcate, întârzierea le scade dramatic șansele de vindecare. Ministerul Sănătății arată că 40% din formele de cancer dominante la noi pot fi prevenite.

Noul program european de combatere a cancerului va finanța, și în România, măsuri pentru prevenție, campanii de screening pentru depistarea la timp, accesul la terapii noi și confortul bolnavului. Însă de unde plecăm?

În țara cu cele mai multe decese de cancer de col uterin din Europa, vaccinul anti-HPV, care ar trebui să le protejeze pe tinere este, oficial, gratuit... dar medicii de familie nu l-au mai primit de peste 10 luni.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO