Plimbati printre spitale, iar apoi lasati sa moara cu zile. Soarta crunta a miilor de romani diagnosticati anual cu cancer

Ultima actualizare: 19-06-2016 07:48

In Romania, dintre miile de bolnavi diagnosticati anual cu o forma de cancer, doar unul din trei are acces la radioterapie, restul mor cu zile. O situatie revoltatoare pentru care Ministerul Sanatatii promite de cel putin doi ani sa gaseasca o solutie.

In acest timp aparatele din cele sase spitale din Capitala de exemplu se strica pe rand. Strigator la cer este ca existau si bani pentru cumpararea de echipamente noi, insa responsabilii nu i-au accesat.

De doi ani Romania are pe hartie un program national de radioterapie pentru toti bolnavii de cancer. In viata reala insa, doar unul din trei pacienti are acces la tratament gratuit.

In Capitala sunt sase spitale de stat in care exista aparate de radioterapie: la Coltea, la Institutul Oncologic, la Spitalul Militar, la Bagdasar-Arseni, la Centrul de Cercetari Stiintifice Medico-Militare si la Elias.

Insa din cele sase spitale, doar doua au aparatele functionale. La Elias de exemplu s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca managerului nu i-a pasat.

Lasate in paragina, cele doua aparate de radioterapie de la Elias au devenit piese de mobilier. Abia acum, dupa un an in care au zacut in buncare, reprezentantii spitalului au inceput procedurile de dezafectare si schimbare a aparatelor.

Adica au asteptat ca aparatele sa fie casate si abia dupa aceea au inceput procedurile de inlocuire. Pentru bolnavii de cancer, care depind de acest tratament, fiecare zi conteaza.

Procedura spune ca trebuie derulata o licitatie publica pentru achizitionarea unor aparate noi. Un parcurs greoi de trecut si indelungat - pentru ca se poate intinde si pe un an de zile. Apoi, dupa cumpararea lor, trebuie reamenajate buncarele si ele vechi, deci inca cel putin sase luni.

Asadar, bolnavii inregistrati la Spitalul Elias ar trebui sa astepte cel putin un an pentru tratament. Asta echivaleaza in unele cazuri cu o condamnare la moarte. Oamenii au fost indreptati spre un alt spital.

Reporter: "Radioterapie aici nu se face?"
Asistenta: "Nu, ca nu merg aparatele. Trebuie sa mergeti la Spitalul Militar."

La Spitalul Militar Carol Davila pacientul primeste acelasi raspuns. Aparatul achizitionat recent s-a defectat pentru ca este folosit intens, de o suta de ori pe zi. Resemnati, pacientii pleaca spre Institutul Oncologic Fundeni, doar ca:

Pacienta: "La IOB, eu merg acolo la terepie, dar acolo se defecteaza mai des asa ca am venit aici la Militar."

Drumurile pentru bolnavi nu se incheie niciodata. Daca au noroc, prind un loc si isi fac tratamentul la timp. Daca nu, incearca a doua si a treia zi. Asta in conditiile in care tratamentul trebuie facut fara sincope, pentru ca radiatiile sa-si faca efectul. Lipsa unei sedinte poate agrava starea pacientului.

Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor pentru Pacientii Bolnavi de Cancer: "Acum ca s-au mai defectat aparate e si mai critica situatia, a fost neglijata ani de zile. Degeaba am tipat noi, degeaba au tipat doctorii."

De ce suntem in aceasta situatie? Ministerul Sanatatii a imprumutat in 2014 de la Banca Mondiala 250.000.000 de euro, strict pentru programul oncologic si parte din ei pentru radioterapie si atat.

Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii: "Din pacate pana in ziua de astazi nu s-a atras niciun cent. Cu precadere pe programul de achizitii de materiale si dispozitive pentru radioterapie sunt 14 reactoare trecute pe hartie sa fie achizitionate, in valoare de 38.000.000 de euro."

Asadar, banii exista, dar responsabilii nu au facut formalitatile pentru a-i cere ca sa poata cumpara aparate pentru tratamentul cancerului. Noua conducere a Ministerului Sanatatii promite ca va remedia lucrurile. Va dura insa cel putin un an, iar pentru sute sau chiar mii de pacienti, va fi mult prea tarziu. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO