Un nou tip de tratament le da speranta bolnavilor de cancer. Cum actioneaza de fapt terapia imuno-oncologica
Noi tratamente folosite de medici le dau sperante bolnavilor de cancer. Vorbim despre imuno-terapie, o metoda moderna, neinvaziva, ce poate prelungi cu ani buni viata pacientilor.
Unele terapii, din aceasta categorie, au fost deja testate, iar in cateva luni, ar putea fi decontate de stat. In 2011 o femeie a fost diagnosticata cu melanom malign ocular. Dupa tratamente indelungate de chimioterapie a intrat intr-un program special si a beneficiat de terapie imuno-oncologica. Mai exact, femeia a facut 4 perfuzii cu ipilimumab, o substanta care i-a activat si intarit sistemul imunitar si pana la urma a invins boala.
Medicii spun ca tratamentele imuno-oncologice nu au reactii adverse grave.
Laura Maziliu, medic oncolog: ''Intareste sistemul imun al gazdei si il face sa recunoasca celula tumorala si sa incerce sa o distruga. Imunoterapia a adus beneficii intr-un procent de pana la 15-20 % din pacientii tratati si in multe cazuri beneficii de lunga durata, cum sunt cazuri de melanom in care supravietuirea s-a extins la 10 ani.''
Cum actioneaza de fapt terapia imuno-oncologica? Pe parcursul bolii celulele tumorale pot suferi modificari si devin invizibile, iar sistemul imunitar nu le mai recunoaste si nu mai poate lupta cu ele. Medicii spun ca in acele momente organismul trebuie stimulat. Tratamentele imuno-oncologice nu ataca celula canceroasa, asa cum se intampla in cazul chimioterapiei, ci activeaza si intaresc sistemul imunitar astfel incat acesta sa recunoasca si sa atace celulele bolnave.
Studiile clinice arata ca efectele terapiilor imuno-oncologice actioneaza pe o durata indelungata de timp, antrenand sistemul imunitar sa lupte impotriva celulelor tumorale chiar si dupa remisia bolii.
Calin Galasanu: ''In urma cu o luna si jumatate am primit abilitarea de pret de la MS urmand sa beneficieze in cel mai scurt tp de tratamemte care vor fi compensate suta a suta''
In caz contrar, costul terapiei poate ajunge la 7000 de euro. Inca din 2013 cancerul a devenit a doua cauza de mortalitate dupa afectiunile cardiovasculare. Potrivit studiilor un barbat din trei si o femeie din cinci vor face cancer pe parcursul vietii.