Imagini inedite cu savantul Emil Palade, la inmanarea premiului Nobel pentru medicina

08-11-2012 08:08

Moment de referinta pentru medicina romaneasca. La 100 de ani de la nasterea lui Emil Palade, ''Universitatea de Medicina si Farmacie'' din Bucuresti a prezentat in premiera imagini de la decernarea premiului Nobel, din 1974.

 Distinctia, primita atunci de Emil Palade si de alti doi colegi, rasplatea descoperiri istorice cu privire la organizarea si functionarea celulei umane.

1974. Imaginile au devenit istorie. Intr-o atmosfera solemna, la institutul Carolina din Stockholm, cercetatorul roman Emil Palade lua premiul Nobel pentru Medicina, pentru studii complexe in biologia celulara.

Sobru, dar in acelasi timp cu un zambet timid, Emil Palade a primit aceasta distinctie de la capetele incoronate ale Suediei.

Aceste imagini au fost prezentate dupa 38 de ani, in premiera in Romania, in ziua in care savantul ar fi implinit 100 de ani.

Cei care l-au cunoscut spun ca era o placere sa stai in preajma lui. Maya Simionescu a lucrat cot la cot cu profesorul in Statele Unite, la un proiect de cercetare.

Un alt cercetator, de aceasta data de origine germana, Gunther Blobel, la randul sau laureat al premiului Nobel in 2001, spune ca Palade a fost pentru biologia celulara ceea ce Einstein a fost pentru fizica.

Emil Palade s-a nascut in 1912 la Iasi. In 1946 s-a casatorit cu fiica industriasului Nicolae Malaxa si impreuna au plecat in Statele Unite.

In America a lucrat ca cercetator la New York University. Niciodata nu a uitat ca e roman si nu si-a renegat poporul.

Emil Palade a murit in 2008, la San Diego. Doi dintre urmasii sai traiesc in America, iar unul in Germania.
 

Tags: emil palade,


VIDEO PROTVPLUS.RO