Guvernul ar putea sa taxeze produsele cu adaos de zahar, dupa modelul mexican. Argumentele aduse de un ONG
Prajituri cu multa crema, inghetata cu arome, bomboane delicioase si neaparat ciocolata. Ati vrea un desert cat mai dulce, nu-i asa? Inainte sa va cumparati ganditi-va insa cat de mult zahar contin aceste bunatati si cat rau ne pot face.
Zaharul consumat in exces duce la diabet si uriase probleme de sanatate. Ca sa combata acest fenomen, o organizatie non-guvernamentala le propune guvernantilor sa impuna o taxa pentru produsele care au adaos de zahar.
Trei lingurite rase de zahar este cantitatea maxima pe care un copil ar trebui sa o manance intr-o zi. Pentru adulti recomandarea este de sase lingurite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa daca adunam zaharul din croissantul mancat dimneata si din ceaiul baut cu el, apoi ciocolata de la pranz, sucul acidulat cumparat de la chioscul de langa scoala si eventual biscuitii de seara, plus alte gustari vom ajunge la o cantitate mult mai mare, una nesanatoasa.
O organzatie neguvernamentala propune ca toate produsele care au adaos de zahar sa fie taxate suplimentar.
Cristian Sas, presedintele Asociatiei Colegiul Pacientilor: "Prin taxarea asta pe de o parte facem o educatie. Populatia afla ca aceste produse au un regim special si nu trebuie consumate in mod exagerat. Si pe de alta parte, strangem bani pentru niste probleme deja cronicizate si cunoscute de toata lumea."
Este o propunere care este discutata acum si in Marea Britanie. Mexicul o aplica deja si a obtinut rezultate spectaculoase, o scadere masiva a zaharului in produse.
Senzatia de dulce este data de mugurii gustativi aflati la nivelul limbii. Odata ajunsa substanta pe limba, spun biochimistii, ea declanseaza o reactie chimica in lant care ajunge pana la creier. De aici si senzatia de dulce. Dar creierul poate fi pacalit astfel incat sa fie multumit si cu o cantitate mai mica de zahar.
Profesor univ. dr. Octavian Popescu, specialist Institutul de Biologie Bucuresti: "Cu vointa noi putem sa scadem cantitatea de zahar pe care o consumam si, sigur, treptat, treptat, creierul se adapteaza si sigur ca va sesiza in continuare senzatia de dulce."
Autoritatile sunt ingrijorate de pericolul pe care il reprezinta acest drog legal. Zaharul creeaza dependenta si in timp, consumat in exces, ne imbolnaveste.
Reporter: "Cate dulciuri consumati voi pe zi?"
Fata: "Doua ciocolate pe saptamana..."
Reporter: "Si tu?"
Fata: "Mai mult, mai mult. Ma simt mai bine si parca am mai multa erengie."
Dependenta este cea mai periculoasa.
Damian Serban, medic nutritionist: "Pe termen scurt fiecare doza de zahar pe care o introducem in organism solicita pancreasul sa secrete insulina. Insulina preia zaharul si il metabolizeaza, dupa care apare un rebound al glicemiei, deci apare o mica stare de hipoglicemie si nevoia de a manca din nou."
Diabetul este un efect al excesului de zahar. Aproximativ doua milioane de romani cu varste intre 20 si 79 de ani sufera de diabet zaharat, o boala care din pacate nu se vindeca. Bolnavii sunt dependenti de insulina si sunt supusi unui regim strict. Complicatiile bolii provoaca anual moartea a 3,2 milioane de oameni in lume.
Daca aceasta initiativa va trece neobservata, atunci autoritatile ar putea prelua modelul britanic si anume etichetarea pe culori a tuturor produselor ce contin adaos de zahar: de la cel mai mic nivel la cel mai mare.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, taxa, lege, sanatate, diabet, zahăr, ciocolata, ONG, prajituri,
Dată publicare:
06-04-2017 19:34