Pancreasul artificial va fi lansat pe piata anul viitor. Cum le va schimba viata bolnavilor de diabet
O companie americana promite sa le faca mai usoara viata celor care sufera de diabet de tip unu si sunt dependenti de insulina. Va lansa pe piata, la inceputul anului viitor, pancreasul artificial.
Este vorba, de fapt, de un aparat de dimensiunii mici care masoara glicemia si elibereaza insulina in organism.
Alicia a fost diagnosticata cu diabet de tip unu pe cand era copil. Asta inseamna ca pancreasul ei produce foarte putina insulina sau deloc si trebuie sa isi masoare mereu nivelul glicemiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alicia Westner, pacienta: "La inceput nu existau aparate care sa iti masoare glicemia. Ca sa afli nivelul glucozei din sange trebuia sa iti faci un test de urina."
Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. Aparatele care masoara nivelul de glucoza in sange sunt tot mai destepte. Iar injectile cu insulina pot fi inlocuite cu o pompa care elibereaza substanta in organism. Autoritatile americane au aprobat recent lansarea pe piata a unui nou dispozitiv menit sa le faca pacientilor viata mai usoara.
Dispozitivul, botezat pancreasul artificial, are marimea unui telefon mobil si comunica cu un senzor, care stabileste glicemia. In functie de aceasta masuratoare, el elibereaza in organism doza necesara de insulina. Utilizatorul trebuie in continuare sa tina evidenta alimentelor consumate.
Carol J. Levy, medic: "Pacientiii trebuie sa introduca in dispozitiv informatii legate de meniul zilei. Diferenta este ca, daca fac o greseala in estimari, sistemul o va corecta automat."
Alicia se numara printre primii pacienti care au testat, in cadrul studiilor clinice, pacreasul artificial.
Alicia Wesner, pacienta: "Nu este un leac, insa daca ma va ajuta sa imi prelungesc viata, pana la gasirea unui leac si, in acelasi timp, imi face traiul mai usor. Cred ca este foarte util."
Dispozitivul poate fi implantat doar pacientilor care au peste 14 ani.