De ce sunt atat de daunatoare dulciurile rafinate? Viteza cu care zaharul din ele trece in sange este foarte mare
Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt incriminate de orice medic. Moleculele de zahar continute trec imediat in sange. In momentul acela, pancreasul determina o cantitate mare de insulina, tocmai pentru a facilita tranzitia.
Dar celula are un metabolism limitat. Si ce nu poate sa arda va depozita sub forma de grasime.
Dulciurile rafinate, care contin zahar si faina alba, sucurile de fructe, dar si orezul alb sunt exemple de alimente cu
indice glicemic mare. Viteza cu care zaharul continut ajunge in sange, iar apoi in celule, este foarte mare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Luam un exemplu - prajitura. Un astfel de aliment calca acceleratia pana la podea: este format din molecule mici de zahar, care se misca usor in digestie.
Ovidiu Penes, specialist age management: "Acesta trece foarte repede in sange si in singe facea o mare concentratie de glucoza, de zahar in sange. In momentul acela pancreasul observa si incepe sa arunce in circulatie o cantitate mare de insulina."
Insulina produsa de pancreasa este transportatorul. Ia zaharul din sange si il transporta in celule. Unde poate fi folosit sub forma de energie. Celula insa poate sa arda - deci sa produca energie- o cantitate limitata de zahar. Excesul se va depozita sub forma de grasime.
Odata ce celulele se ingrasa, receptorii hormonului devin insensibili. Transmit informatia ca nu e suficienta insulina in sange.
Ovidiu Penes, specialist age management: "Pancreasul nostru va incepe sa produca din ce in ce mai multa insulina pentru a stimula acesti receptori. Cresterea cantitatii de insulina duce la un cerc vicios, obezitate, boli carduiovasculare."
Si, evident, diabet. Din acest motiv, orice medic, indiferent de specialitate, va va recomanda sa reduceti zaharul, faina alba, sucurile de fructe si stati departe de cartofii prajiti.
In cel din urma caz insa, lucrurile sunt ceva mai nuantate.
Cristina Balanescu, medic primar pediatru: "Totul a pornit cu denigrarea cartofului de la faptul ca sub forma de cartof prajit este intr-adevar daunator, poate fi toxic pentru organismul nostru."
Pe cat de rau este cartoful prajit, pe atat de indicat este consumul cartofilor fierti ori copti in coaja. De altfel, pentru a mentine un indice glicemic, legumele se fierb in coaja, apoi se curata.
Consumati-le ca atare si nu sfarmate. Luam exemplul boabelor de fasole, naut ori linte. Fierte si mancate ca atare, sunt minunate. Zdrobite in mixer, isi maresc periculos indicele glicemic.
Din acelasi motiv, faina integrala este mai buna decat cea alba. Sau cerealele integrale in comparatie cu varianta prelucrata. Fibrele franeaza absorbtia zaharului continut in sange.