De ce sunt atat de daunatoare dulciurile rafinate? Viteza cu care zaharul din ele trece in sange este foarte mare

Ultimul update: Duminica 29 Ianuarie 2017 07:16
Data publicarii: Joi 26 Ianuarie 2017 09:02
Categorie: CSID

Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt incriminate de orice medic. Moleculele de zahar continute trec imediat in sange. In momentul acela, pancreasul determina o cantitate mare de insulina, tocmai pentru a facilita tranzitia.

Dar celula are un metabolism limitat. Si ce nu poate sa arda va depozita sub forma de grasime.

Dulciurile rafinate, care contin zahar si faina alba, sucurile de fructe, dar si orezul alb sunt exemple de alimente cu
indice glicemic mare. Viteza cu care zaharul continut ajunge in sange, iar apoi in celule, este foarte mare.

Luam un exemplu - prajitura. Un astfel de aliment calca acceleratia pana la podea: este format din molecule mici de zahar, care se misca usor in digestie.

Ovidiu Penes, specialist age management: "Acesta trece foarte repede in sange si in singe facea o mare concentratie de glucoza, de zahar in sange. In momentul acela pancreasul observa si incepe sa arunce in circulatie o cantitate mare de insulina."

Insulina produsa de pancreasa este transportatorul. Ia zaharul din sange si il transporta in celule. Unde poate fi folosit sub forma de energie. Celula insa poate sa arda - deci sa produca energie- o cantitate limitata de zahar. Excesul se va depozita sub forma de grasime.

Odata ce celulele se ingrasa, receptorii hormonului devin insensibili. Transmit informatia ca nu e suficienta insulina in sange.

Ovidiu Penes, specialist age management: "Pancreasul nostru va incepe sa produca din ce in ce mai multa insulina pentru a stimula acesti receptori. Cresterea cantitatii de insulina duce la un cerc vicios, obezitate, boli carduiovasculare."

Si, evident, diabet. Din acest motiv, orice medic, indiferent de specialitate, va va recomanda sa reduceti zaharul, faina alba, sucurile de fructe si stati departe de cartofii prajiti.

In cel din urma caz insa, lucrurile sunt ceva mai nuantate.

Cristina Balanescu, medic primar pediatru: "Totul a pornit cu denigrarea cartofului de la faptul ca sub forma de cartof prajit este intr-adevar daunator, poate fi toxic pentru organismul nostru."

Pe cat de rau este cartoful prajit, pe atat de indicat este consumul cartofilor fierti ori copti in coaja. De altfel, pentru a mentine un indice glicemic, legumele se fierb in coaja, apoi se curata.

Consumati-le ca atare si nu sfarmate. Luam exemplul boabelor de fasole, naut ori linte. Fierte si mancate ca atare, sunt minunate. Zdrobite in mixer, isi maresc periculos indicele glicemic.

Din acelasi motiv, faina integrala este mai buna decat cea alba. Sau cerealele integrale in comparatie cu varianta prelucrata. Fibrele franeaza absorbtia zaharului continut in sange.

 

Combinatia de alcool, tigari si energizante este cea mai periculoasa in perioada adolescentei. Care sunt urmarile
Combinatia de alcool, tigari si energizante este cea mai periculoasa in perioada adolescentei. Care sunt urmarile
mâncare
Metoda prin care puteți să reduceți porțiile de mâncare și să nu rămâneți flămânzi
Zahărul din dulciuri şi alte produse superprocesate aduce doar calorii în exces pentru un copil
Cât de periculos poate fi dacă nu ne facem analizele uzuale anual
Ce înseamnă comportamentul sexual la risc și la ce boli ne expunem
Cum ne afecteaza tutunul vederea. Fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
popcorn
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos