Gustările între mese, o problemă greu de gestionat la români. Ce aleg să mânânce și care sunt efectele
De poftă sau pentru a-și potoli foamea, tot mai mulți români iau gustări între mese. În multe cazuri, aceste mici tentații nu sunt deloc sănătoase. Potrivit unui studiu recent, aproximativ 4 din 10 persoane, au acest obicei.
Miercuri este Ziua Mondială a Alimentației, iar specialiștii ne îndeamnă să fim prudenți și să optăm pentru gustări sănătoase cu un număr redus de calorii.
Ionela lucrează în industria frumuseții și are zile aglomerate, așa că sare peste masa de prânz. Apelează la diverse gustări care îi păcălesc pofta de mâncare.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ionela, hairstylist: „Sar peste anumite mese și îmi potolesc foamea cu anumite chestii gen snacks-uri, covrigi sau produse de patiserie sau ciocolată, preferata mea și, uneori, cu un fruct sau ceva mai simplu”.
Potrivit studiului, majoritatea românilor preferă gustările dulci sau sărate, în timp ce doar 37% optează pentru variante mai sănătoase. Specialiștii ne recomandă fructele proaspete ori deshidratate și nucile și semințele în calitate de gustări între mese.
Cele mai populare gustări consumate între mese:
► Gustările dulci - 58%
► Gustările sărate - 56%
► Gustările sănătoase - 37%
Larisa Rusu, nutriționist: „Într-adevăr, lumea merge mai degrabă spre gustările dulci, ciocolată sau chiar patiserii, din păcate, pentru că multă lume sare peste mesele principale și atunci ajungem să luăm ceva rapid de la magazin tocmai ca să ne furnizeze nivelul de energie”.
De fapt, o gustare înseamnă o masă micuță, cu până la 200 de calorii, formată din puține alimente.
De exemplu, o variantă sănătoasă ar fi un iaurt în combinație cu fructe proaspete, care nu ar trebui să depășească 150 de grame.
Rolul gustărilor este de a regla glicemia, spun specialiștii, dar și de a furniza energie corpului nostru. Mulți le cumpără mai degrabă de poftă decât de foame, mai arată studiul.
Femeie: „Câteodată de plictiseală și de poftă”.
Student: „Când, de exemplu, mai ies de la facultate îmi cumpăr o prăjitură”.
De Ziua Mondială a Alimentației specialiștii spun că inclusiv gustările pot contribui la risipa alimentară.
Andreea Bobiș, reprezentant Banca pentru Alimente: „Pe fond de foame când mergem să cumpărăm aceste gustări există posibilitatea să cumpărăm mult mai mult decât am avea nevoie efectiv”.
Potrivit Băncii pentru Alimente, anual, fiecare român aruncă la gunoi 70 de kilograme de mâncare.