Mărcile de alimente cel mai des falsificate. Cum facem diferența între mâncarea de calitate și cea contrafăcută

×
Codul embed a fost copiat

Brânză tip parmezan sau ulei de măsline în amestec. Aflăm cum facem diferența între alimentele de calitate si cele falsificate.

Există alimente falsificate?

Cuvântul "falsificat" înseamnă a produce un lucru asemănător cu altul, cu scopul de a păcăli și de a câștiga bani. În cazul alimentelor, falsificarea are dublu impact: cheltuiești mult pe mâncare proastă, iar consumul unor produse contrafăcute îți poate afecta sănătatea.

Alimentele cel mai des falsificate sunt uleiul de măsline și parmezanul, urmate de vin și băuturi alcoolice. De ce se apelează la aceste practici?

Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care se obțin sunt limitate ca și cantitate. Apoi este nevoie timp pentru maturare/fermentare la brânzeturi, șampanie, jambon, aspect care crește și mai mult prețul. Nu e de mirare că există ulei extravirgin de măsline care conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este "învechită" câteva săptămâni, în loc de 2-3 ani.

Citește și
cancer plamani
Cancerul pulmonar, din ce în ce mai frecvent. 75% dintre cazurile din România sunt avansate. Cum putem preveni boala
VIDEO. Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii așteptau liniștiți la semafor

O altă condiție a produselor de calitate este ca ingredientele să provină din zone geografice speciale și să fie obținute după rețete tradiționale. Indicative precum "origine geografică protejată" sau "produs cu origine controlată" garantează calitatea și impun un preț pe măsură.

Cum ne dăm seama că un produs e contrafăcut?

Cum ne dăm seama că un produs e contrafăcut? Primul semn de suspiciune sunt etichetele care nu precizează proveniența ingredientelor și locul de producție. Apoi folosirea unor termeni generali în spatele cărora se pot ascunde ingrediente de proastă calitate, este un nou semn de neîncredere. Când cumpărăm ulei de măsline presat la rece trebuie să știm de unde provin măslinele și cine l-a fabricat.

În dorința de a obține produse cat mai ieftine, industria alimentară se pretează la metode care pot creea consumatorului iluzia calității. Din această competiție nedreaptă vor fi afectați producătorii artizanali, care fac produse de calitate în cantități limitate. Dacă nu ai volume mari, multe supermarketuri nu-ți vor lista produsul. Ori volume mari înseamnă producție industrială și calitate scăzută, greu de luptat cu asta!

Și noi, consumatorii, suntem vinovați, ne mulțumim cu brânză TIP parmezan pentru că e mai ieftină și cu ulei de măsline, indiferent că este extravirgin sau în amestec. Marketingul alimentar este construit pe iluzia calității și a sănătății. Însă nimeni nu ne poate scoate banii din buzunar cu forța.

Faceți efortul să citiți etichetele cu atenție și cheltuiți pe produsele care își respectă cu adevărat promisiunea transparenței și calității. Mai bine mai puțin și mai scump, în felul ăsta ne protejăm sănătatea și susținem producătorii cu adevărat responsabili.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
Citește și...
Cum influențează obezitatea și diabetul sănătatea ficatului. Un medic explică care e soluția
Cum influențează obezitatea și diabetul sănătatea ficatului. Un medic explică care e soluția

Peste 40% dintre români au ficat gras sau steatoză hepatică, arată statisticile. Pentru această boală nu există medicamente și nici suplimente alimentare.  

Cancerul pulmonar, din ce în ce mai frecvent. 75% dintre cazurile din România sunt avansate. Cum putem preveni boala
Cancerul pulmonar, din ce în ce mai frecvent. 75% dintre cazurile din România sunt avansate. Cum putem preveni boala

Nu avem program național de screening pentru cancerul pulmonar, deși este cel mai des întâlnit în cazul ambelor sexe.  

De ce durerea musculară după sport este benefică. „Să nu te lași, ăsta e cuvântul”
De ce durerea musculară după sport este benefică. „Să nu te lași, ăsta e cuvântul”

Dacă lucrați toată ziua de la birou, încercați să vă ridicați de pe scaun la fiecare 50 de minute și să faceți orice fel de mișcare. Mai mult, măcar de două ori pe săptămână, este recomandat să simțiți febra musculară.  

Impactul major al scăderii în greutate asupra organismului. Cum ne ajută să prevenim diabetul
Impactul major al scăderii în greutate asupra organismului. Cum ne ajută să prevenim diabetul

Glicemie și trigliceride crescute, dar și burtică. Toate ar putea indica pre-diabet, dar problema poate fi rezolvată dacă slăbiți.  

Cum pot fi evitate bolile cardiovasculare la menopauză. Când ar trebui început tratamentul
Cum pot fi evitate bolile cardiovasculare la menopauză. Când ar trebui început tratamentul

Odată cu menopauza, vasele de sânge nu mai au protecția naturală. Tratamentele hormonale acționează și la nivelul acestora.

 

Recomandări
Cine erau românii care au murit în inundațiile din Spania. Dana, Gabi și fiica lor au fost prinși de viitură în garaj
Cine erau românii care au murit în inundațiile din Spania. Dana, Gabi și fiica lor au fost prinși de viitură în garaj

Forța viiturii care a măturat cartierele de la marginea Valenciei și a luat zeci de vieți se vede în imaginile filmate de localnici care trăiau în același bloc cu o familie de români.

Corespondență Știrile PRO TV | Tensiune în creștere la Washington, americanii se pregătesc pentru violențe după alegeri
Corespondență Știrile PRO TV | Tensiune în creștere la Washington, americanii se pregătesc pentru violențe după alegeri

Ne apropiem de punctul culminant al campaniei prezidențiale din Statele Unite, cu doar patru zile înainte de ziua decisivă pentru aflarea următorului președinte al SUA.

Doi soți din Brașov au părăsit Anglia și au pariat pe turismul din România. „Asta este cea mai mare bucurie a noastră”
Doi soți din Brașov au părăsit Anglia și au pariat pe turismul din România. „Asta este cea mai mare bucurie a noastră”

10% dintre românii plecați în străinătate lucrează în restaurante sau hoteluri. Au învățat acolo ce înseamnă industria ospitalității, iar azi cu banii câștigați ori accesând fonduri europene dezvoltă în țară afaceri în turism.