Situație ciudată. Mâncărurile tradiționale românești, prea puține pentru export și prea scumpe pentru piața internă

×
Codul embed a fost copiat

Nemulțumiți că pătrund greu în magazine, numeroși fabricanți de alimente tradiționale spun că nu produc destul pentru străinătate, dar nici suficient de ieftin cât să acopere actele și taxele de transport.

În plus, unii clienți care vin pe la târguri spun că marfa lor e prea scumpă.

Şi clienţii străini preferă variantele autohtone. Iată de ce mulți apicultori reușesc să exporte.

”Marian Abălaru, producător apicol: În special Marea Britanie, avem un colaborator în Franța și mai nou în Canada. Sunt destul de mari taxele de transport, foarte multă birocrație, asta înseamnă timp pierdut!
Reporter: La ei sau la noi?
Marian Abălaru, producător apicol: Mai mult la noi”.

În plus, partenerii străini cer- la fel ca marile lanțuri comericale- prețuri mici de achiziție și aprovizionare constantă.

Citește și
festival lipoveni
Festivalul Borșului Lipovenesc. Pește proaspăt și rețete tradiționale în Delta Dunării
Strategia iubitei lui Oprescu pentru a recupera vila din Primăverii cumpărată pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea

Primul pas peste hotare l-au făcut însă cele 14 produse care au certificate de indicație geografică protejată. Și cele care au primit numele de ”produs montan” încep să fie cerute afară.

Între timp, cel mai mare succes în afara țării îl au brânza și mezelurile, cerute mai întâi de comunitățile românești și acceptate de localnici ca exotice. Este comerț intracomunitar de câteva zeci de tone pe lună, însă statisticile nu calculează separat alimentele în serie mică.

Produsele artizanale românești sunt mult mai scumpe

Diferența de preț între alimentele tradiționale și cele industriale s-a redus în ultimul an, după câteva salturi succesive ale celor de fabrică. Micii producători au încercat să facă același lucru, dar s-au trezit în scurt timp că o parte dintre clienții lor au spus pas.

Așa că au dat înapoi. În prezent, produsele apicole artizanale sunt cu până la 30 la sută mai scumpe, afumăturile costă cu 40% mai mult, iar costul brânzeturilor poate fi cu 70% mai mare.

Numărul produselor cu certificare națională sau europeană depășește în prezent 4.700. Cele mai multe sunt produsele montane, tradiționale sau cele cu indicație geografică protejată.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
Citește și...
Eveniment gastronomic inedit la Peștera Muierilor. Elevii și studenții din Gorj au pregătit bucate tradiționale
Eveniment gastronomic inedit la Peștera Muierilor. Elevii și studenții din Gorj au pregătit bucate tradiționale

Că să ducă tradiția mai departe, câțiva tineri din județul Gorj s-au întrecut în cele mai bune rețete la ceaun. Deși nu au experiență, elevii și studenții s-au străduit să gătească cele mai bune preparate, unele păstrate din străbuni.

Festivalul Borșului Lipovenesc. Pește proaspăt și rețete tradiționale în Delta Dunării
Festivalul Borșului Lipovenesc. Pește proaspăt și rețete tradiționale în Delta Dunării

Acest weekend a adus un adevărat regal culinar în Delta Dunării, la Jurilovca. Mii de litri de ciorbă de pește s-au pregătit ieri la Festivalul Borșului Lipovenesc, iar astăzi urmează a doua tură.

 

Băuturi tradiționale din Europa care merită încercate. Ce să bei în funcție de locul în care călătorești
Băuturi tradiționale din Europa care merită încercate. Ce să bei în funcție de locul în care călătorești

Savurarea unei băuturi delicioase într-un peisaj frumos este una dintre plăcerile vieții, cu atât mai mult când știi că bei ceva autentic. 

Avem mii de producători de bunătăți tradiționale certificate, dar nu au unde să-și vândă marfa. Site-ul care rezolvă problema
Avem mii de producători de bunătăți tradiționale certificate, dar nu au unde să-și vândă marfa. Site-ul care rezolvă problema

Avem mii de producători locali care și-au certificat mâncărurile și băuturile - de la vinuri și siropuri, până la brânzeturi, conserve, cărnuri și deserturi.  

Șurile tradiționale sunt pe cale de dispariție. Multe dintre aceste adăposturi au fost lăsate în paragină
Șurile tradiționale sunt pe cale de dispariție. Multe dintre aceste adăposturi au fost lăsate în paragină

În satele săsești din Transilvania, șurile tradiționale sunt pe cale de dispariție. Multe dintre aceste adăposturi au fost lăsate în paragină, ori distruse, după ce nu au mai fost folosite.

Recomandări
Motivul pentru care studenții străini de la medicină pleacă din România după absolvire. „Mi-ar plăcea la nebunie să rămân”
Motivul pentru care studenții străini de la medicină pleacă din România după absolvire. „Mi-ar plăcea la nebunie să rămân”

În timp ce România se confruntă cu un deficit de doctori, pierde o resursă umană valoroasă, spun reprezentanții universităților de medicină.

Scene apocaliptice în SUA. Zeci de tornade ucigașe au devastat așezări întregi. ”Niciodată nu am văzut asemenea dezastru”
Scene apocaliptice în SUA. Zeci de tornade ucigașe au devastat așezări întregi. ”Niciodată nu am văzut asemenea dezastru”

Peste două milioane de locuinţe erau fără curent electric în Florida vineri seară, după trecerea uraganului Milton, care a făcut cel puţin 17 morţi şi a provocat pagube de aproximativ 50 de miliarde de dolari.  

Cipru-România 0-3, în Liga Națiunilor. ”Tricolorii” lui Mircea Lucescu au maxim de puncte după trei etape
Cipru-România 0-3, în Liga Națiunilor. ”Tricolorii” lui Mircea Lucescu au maxim de puncte după trei etape

Reprezentativa României, cu Mircea Lucescu pe banca tehnică, a învins, sâmbătă seară, în deplasare, cu scorul de 3-0, selecţionata Ciprului, în a treia etapă a grupei C2 a Ligii Naţiunilor.