Femeile, mai expuse bolilor de inima decat barbatii. Programul national de prevenire al Societatii Romane de Cardiologie
Stim din literatura, dar si din viata, ca punctul slab al femeilor este inima. Si nu doar in sensul metaforic.
Medicii confirma stiintific si statistic ca reprezentantele sexului sensibil sunt mult mai expuse la bolile de inima decat cei care le fac sa sufere, adica barbatii. Tocmai de aceea, cardiologii spun ca doamnele nu ar trebui sa glumeasca si sa mearga mai des la control.
Doamna Gridean, din Brasov, nu ar fi banuit niciodata ca va face infarct. Se stia perfect sanatoasa, pana intr-o zi in care i s-a facut rau in casa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ioana Gridean, pacienta: "M-a intepat in partea stanga si pe urma imi tremurau mainile de la intepatura aia. Simteam ca imi tremura carnea, nu doar mainile... Pe urma am sunat salvarea si am venit la spital."
Femeia va trebui sa traiasca pana la sfarsitul vietii ei cu doua stenturi pentru ca inima sa-i functioneze normal. Ca ea sunt foarte multe in Romania, insa, din pacate, nu realizeza pericolul.
Ioan Coman, presedintele Societatii Romane de Cardiologie: "Din totalul mortalitatii feminine, mortalitatea cardio-vasculara este de peste 50%. La barbati este de 48-49%. Este drept ca femeile mor mai tarziu, dar mor mai des de boli cardio-vasculare."
Fausto Pintu, presedintele Societatii Europene de Cardiologie: "Ucigasul numarul unu al femeilor sunt bolile cardio-vasculare. De fapt, mai multe femei mor de boli cardio-vasculare decat de cancer la san, de exemplu, sau orice fel de cancer."
Florin Ortan, medic cardiolog interventionist: "Atunci cand avem durere care cedeaza la intreruperea efortului, este primul semn extraordinar de ingrijorator. Este o senzatie de gheara, de apasare, care poate sa radieze pe ambele brate sau la un singur brat sau la baza gatului."
Evident, preventia este cea mai importanta.
Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii: "Sa nu fumezi, ai un punct, sa mananci sanatos, ai alt punct, sa faci zilnic miscare, e alt punct si daca ai greutatea normala, ai alt punct. Celelalte trei sunt constante dinauntrul nostru: daca ai colesterolul normal, glicemia normala si glicemia e normala ai sapte din sapte."
Societatea Romana de Cardiologie va lansa si un program national numit ''Go Red for Women'', care are ca scop constientizarea pericolului reprezentat de bolile cardio-vasculare.