Esecul Registrului donatorilor romani de celule stem. Sute de romani au murit asteptand transplantul
Inaugurat in 2009, Registrul donatorilor romani de celule stem a inceput sa functioneze abia acum 2 luni. Timp in care sute de bolnavi de leucemie ce nu erau compatibili cu nicio ruda au murit asteptand transplantul sau au facut procedura in strainatate.
In Romania, drumul spre insanatosirea sistemului medical, este pavat cu intentii bune, dar si cu numeroase piedici birocratice.
In loc sa se foloseasca de proprii donatori, statul roman a platit pentru fiecare caz chiar si cate 200 de mii de euro.
De noua ani Catalin lupta cu leucemia. Pentru cei ca el, pe langa medicamente, speranta vine dinspre transplantul facut cu celule stem. Mostrele s-ar putea recolta, dupa un scurt tratament hormonal, la fel ca la donarea de sange - de la bolnav sau de la un strain compatibil.
La Institutul Clinic Fundeni se afla singura banca de stat de celule stem, folosite in transplant in afectiuni grave ale sangelui precum leucemia. In mai putin de un an de functionare au fost facute aproape 80 de astfel de interventii.
In niciuna nu au fost folosite insa celule de la un donator roman neinrudit. Greu de inteles, avand in vedere ca registrul national de voluntari a fost inaugurat in 2009, cand insusi ministrul de atunci a donat prima proba. Adevarul e ca baza de date a fost mai mult de trei ani si jumatate doar pe hartie.
"Nu a existat ca institutie. A fost doar promovarea ca acest registru sa functioneze si atat", a declarat Aurora Dragomiristeanu, directorul registrului.
Abia in decembrie anul trecut, dupa mandatele a 9 ministri, registrul donatorilor voluntari de celule stem a fost recunoscut international si s-a conectat cu cele similare, din toata lumea. Atunci ne-am trezit ca sute de voluntari inscrisi in 2009, in urma campaniei "Avem viata in sange", n-au mai putut fi folositi.
Romania a ramas cu numai 1.700 de potentiali donatori. Infim, fata de milioane in Germania, 40 de mii in Ungaria.
In cele doua luni a existat totusi un prim si firav succes. Un voluntar roman s-a dovedit a fi compatibil cu un bolnav din Rusia.
"Am recoltat de la donator neinrudit si am trimis celulele acolo unde era nevoie de ele, intr-un centru de transplant din strainatate", spune Alina Tanase, medic hematolog.
Anul trecut, Ministerul Sanatatii a primit peste 150 de cereri de transplant medular in strainatate, pentru copii romani. Pentru fiecare astfel de caz, statul roman plateste intre 120 si 200 de mii de euro.
Va intrebati poate de ce Ministerul Sanatatii nu cere acum romanilor sa doneze celule stem, pentru ca sute de copii romani si straini sa fie salvati. Ei bine, registrul nu are buget pentru 2013.
Analizele voluntarilor, prelevarea si stocarea mostrelor costa, asa ca dorinta romanilor de a ajuta depaseste cu mult resursele sistemului.