Esec la spitalul Fundeni. Pancreasul artificial care urma sa fie transplantat nu poate fi folosit
Experimentul incercat de medicii Centrului de Transplant Hepatic Fundeni a esuat. Pancreasul artificial, adus de specialistii din Israel, nu a putut fi implantat pacientei dependente de insulina, care dupa 10 ani spera sa aiba o viata normala.
Deoarece celulele prelevate din pancreasul provenit de la un donator nu erau suficiente, medicii au anulat interventia.
Dupa ce insulele pancreatice au fost prelevate, au fost testate in laborator timp de 20 de ore. Din pacate, rezultatele au aratat ca ele nu pot fi utilizate in dispozitivul adus de medicii din Israel.
Pentru ca implantarea pancreasului artificial sa fie posibila, ar fi fost nevoie ca produsul obtinut sa contina 90% insule si doar 10% tesut de alta natura.
In cazul de fata, puritatea nu a fost suficienta pentru ca dispozitivul sa fie introdus in organismul pacientei.
Daca rezultatele ar fi fost cele asteptate, medicii ar fi facut interventia. Celulele izolate si testate in laborator ar fi fost transferate in interiorul unui dispozitiv, unde exista o solutie extrasa din alge marine, care le protejeaza de atacul de respingere a sistemului imunitar.
Pancreasul artificial astfel creat ar fi fost realizat dintr-un dispozitiv de membrane biologice care au rolul unor filtre.
Dispozitivul ar fi fost implantat intre piele si muschi, in zona bazinului si ar fi intrat astfel in contact cu tesuturile organismului.
Prin sistemul de membrane s-ar fi facut transferul de nutrienti: glucoza din sange catre celulele pancreatice si invers, eliberarea insulinei in sange.
Insulele pancreatice sunt pastrate pana joi, cand medicii vor hotara daca vor fi transplantate unui pacient printr-o alta metoda.