Salvatorii de vieti. Sute de transplantati s-au intalnit la Cluj si au umplut o sala a sperantei
In vreme ce sistemul medical romanesc este aproape de colaps, exista echipe care fac performanta chiar si in cele mai aspre conditii. Medicii de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj au salvat, in ultimii 20 de ani, 1.500 de suflete.
Ieri, o mica parte dintre cei care au trecut prin interventii dificile s-au intanit, pentru prima data, fata in fata. Nu se cunosc intre ei, dar ii uneste aceeasi bucurie de a trai, dupa operatii extrem de grele. Multi dintre ei, pe cand erau dependenti de dializa, s-au rugat ani in sir sa ajunga primii pe listele de transplant. Printre ei, Gelu Cristian cel care traieste cu cinci rinichi. I s-au transplantat, in timp, 3 rinichi: unul donat de mama sa, ceilalti 2 de la un prieten si de la sotia acestuia.
La trei ani de la ultima interventie, Gelu se poate numi un om norocos. Si-a gasit o slujba si si-a implinit un vis, pana atunci imposibil: s-a insurat. „Sunt bine, ma simt bine, am o viata normala. Am avut 3 transplanturi, intre timp m-am si casatorit”, povesteste barbatul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 1992, la Cluj, a avut loc primul transplant renal din Romania facut dupa standardele europene. Printre primii pacienti s-a aflat si Cerasela Daroti, pe atunci de 24 de ani. Este considerata unul dintre cei mai longevivi pacienti de tipul ei din Romania. „Am inceput sa descopar ce inseamna sa fi un om liber. Am vizitat si am calatorit foarte mult”, marturiseste Cerasela.
Trebuie sa fie atenta ce maninca si ce efort face, dar are o imensa dragoste de viata, si trece peste toate obstacolele. Ca ea este si Alexandru, in varsta de 8 ani, operat cu succes in 2007.
Profesorul doctor Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj, este cel care a schimbat vietile acestor oameni, si isi aminteste cum a sarbatorit primul lui transplant: „Dupa primul transplant m-am dus in apartamentul meu, cu o bucatarie de 2 pe 3, si am deschis o sticla de sampanie. Dopul a ramas in tavan lipit. Au fost foarte multe piedici pe parcurs, dar am avut aproape echipa de medici”, recunoaste profesorul Lucan.
Saptamanal, la Cluj, cel putin 2 oameni sunt salvati prin transplant.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, donatori, transplant, ardeal, Mihai Lucan,
Dată publicare:
06-10-2012 11:01