Doctorul Mihai Craiu, despre cum ajung românii la informații nesigure și periculoase
Este o prăpastie de comunicare între medicii şi pacienţii români. Iar asta face ca oamenii să se îndrepte spre alte surse de informaţie, nesigure şi periculoase, dar uşor accesibile.
Este părerea doctorului Mihai Craiu, unul dintre cei mai buni pediatri din ţară, care în ultimii ani a transformat informaţia medicală seacă în filmuleţe şi explicaţii postate online.
Sâmbătă, profesorul Craiu a început şi o campanie despre sănătatea copilului, iar primul curs, gratuit, s-a ţinut în faţa câtorva sute de părinţi.
Medicul este un fel de profesor cu care te tragi de şireturi... şi asta şi e! Vorbeşte despre cum un bebeluş de trei luni a fost salvat de mici semne pe care mama le-a reperat corect. Părinţii din sală, ochi şi urechi, îi sorb cuvintele.
Doctor Mihai Craiu: ”Era un pacient critic. Ce am făcut cu el? A fost mutat din compartimentul de triaj într-o cameră tehnică cu tot felul de chestii.”
Ce i se face copilului când ajunge la compartimentul de urgente e parte din curs. Dacă ştii procedurile, nu mai intri în panică şi nici nu baţi din picior, ca cel mic să fie consultat mai repede.
Doctor Mihai Craiu: ”În prezent, ceea ce nu e bine deloc, o zic ca pacient, e întâlnirea dintre medic şi pacient din punct de vedere al vorbelor. Nu există o chimie, o legătură între cele două părţi. Asta încercăm să facem noi. Oamenii încep să vadă că sunt mai multe categorii de calitate a informaţiei.”
Părinte: ”Aud despre părinţi care nu-şi vaccinează copiii... eu am ales să-i vaccinez. De ce i-am vaccinat? Păi de ce nu?”
Peste 600 de oameni s-au înscris pe site-ul Institutului pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, sperând să prindă un loc la conferinţă. Dovadă că românii încep să înţeleagă. A fi părinte e un dat biologic, dar pentru a fi un părinte bun trebuie să înveţi unele lucruri, ca un şcolar. Este doar prima întâlnire dintr-o serie de 10, la care vor fi specialişti şi din alte zone: Neonato, ORL, Imunologie, Gastro şi Imunologie.
Între timp, Spitalul Virtual pentru Copii rămâne mereu deschis. Echipa de urgenţă a spitalului Alessandrescu - Russescu postează aici filme care vă ajuta să controlaţi situaţiile de urgenţă, de la febră şi muşcături de insecte până la episoade dramatice, cu risc vital. În 9 din 10 cazuri care ameninţă viaţa copilului, intervenţia părintelui face diferenţa între salvare şi eşec.