Singurele 2 camere sterile pentru copiii bolnavi de cancer, la Cluj, inaugurate de Untold și Dăruieşte viaţă
''Untold'' şi Asociaţia „Dăruieşte viaţă" au inaugurat vineri, la Spitalul Judeţean de Pediatrie din Cluj, două camere sterile esenţiale pentru tratarea corespunzătoare a copiilor bolnavi de cancer.
Cele două camere sterile, singurele de acest gen din Transilvania, au costat 100.000 de euro.
Sistemul camerelor sterile este bazat pe o diferenţă de presiuni controlate, astfel încât aerul din afara lor să nu poată pătrunde înăuntru. În felul acesta nici o bacterie nu pătrunde în spaţiul în care se afla micii pacienţii cu imunitate scăzută.
Cristina Blag, specialist hematologie-oncologie pediatrică: "Vom pătrunde într-una din camerele sterile, accesul se face cu apropierea mâinii de senzor. Are prevăzut acel sistem, aerul din cameră nu permite trecerea din sensul coridor-camera/e protejat în totalitate cu tot ce înseamnă aeroflora din coridorul compartimentului."
Cele mai grave cazuri de la Spitalul de Pediatrie din Cluj, vor avea o nouă şansă. Până acum cei mici erau trataţi în saloanele unităţii medicale, dar riscul de îmbolnăvire în urma unei infecţii era imens.
Calin Lazăr, director medical Spitalul Judeţean de Pediatrie Cluj: "Tratamerntul a distrus atât celulele bolnave cât şi cele sănătoase. Distrugi tot şi în perioada aceea este ca un nou născut, fără imunitate, astfel ca orice infecţie îl poate doborî."
Gheorghe Popa, şeful Clinicii Pediatrie 2 Cluj: "Pentru formele foarte severe, rezultatele vor fi spectaculoase. Scăderea nevoii de a folosi antibiotice, medicaţie antimicotică. Cea mai bună prevenire a infecţiilor este igienă."
Statisticile sunt alarmante în ţara noastră. Din doi copii bolnavi de cancer , unul moare, în timp ce rata de supravieţuire la nivel european este de 90%.
Carmen Uscatu, preşedinte Asociaţia "DĂRUIEŞTE VIAŢA": "Este vital pentru că aceşti copii, pe parcursul tratamentului, au imunitatea foarte scăzută, orice infecţie poate fi fatală. Izolarea în camere sterile, înseamnă şanse în plus la viaţa"
Aceste două camere sterile sunt singurele din Transilvania şi printre puţinele din ţară.
Edy Chereji, director de marketing şi comunicare UNTOLD: "Mai sunt asemenea camere doar în Timişoara şi Bucureşti. Fanii au contribuit cu peste 18 mii de euro, o sumă importantă pentru ca, cumva, ne-am dorit ca şi ei să simtă ca ceea ce s-a construit s-a întâmplat şi datorită lor"
Camerele beneficiază şi de monitorizare video, astfel ca pacienţii pot fi supravegheaţi îndeaproape de medici şi de asistente.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!