Directorul Moderna: Vaccinul nostru ar putea asigura protecţie pentru "vreo doi ani"
Vaccinul anti-COVID-19 al companiei americane Moderna, conceput pe baza tehnologiei ARN mesager, ar putea oferi protecţie pentru "vreo doi ani".
Așa a declarat, joi, directorul executiv Stephane Bancel, chiar dacă sunt încă necesare mai multe date pentru o evaluare definitivă, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
ARN-ul mesager (ARNm) este introdus în celulele umane pentru ca sistemul imunitar să genereze proteinele virale care determină crearea anticorpilor necesari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat miercuri autorizarea condiţionată a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna, cel de-al doilea vaccin pe care EMA l-a recomandat spre aprobare în cadrul Uniunii Europene, după cel al Pfizer-BioNTech în decembrie.
Având în vedere că dezvoltarea vaccinurilor necesită de obicei ani, durata protecţiei oferite de vaccinul ani-COVID19 ridică în continuare întrebări din partea oamenilor de ştiinţă şi a autorităţilor de reglementare.
"Scenariul de coşmar care a fost descris în mass-media în primăvara anului trecut referitor la un vaccin care oferă protecţie doar o lună sau două este, cred eu, de ignorat", a declarat Stephane Bancel în cadrul unui eveniment organizat de grupul de servicii financiare Oddo BHF.
"Dezintegrarea anticorpilor generată de vaccin la oameni scade foarte încet. Credem că va exista protecţie pentru vreo doi ani", a mai spus el.
Bancel a adăugat că Moderna este pe cale să demonstreze că vaccinul său va fi eficient şi împotriva variantelor de coronavirus apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud.
Oamenii de ştiinţă au declarat că vaccinurile nou dezvoltate ar trebui sa fie la fel de eficiente împotriva ambelor variante.