UE a aprobat utilizarea vaccinului produs de Moderna. Diferențele față de vaccinul Pfizer, folosit deja în România

Ultima actualizare: 06-01-2021 15:06
Moderna

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă autorizarea condiţionată a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania americană Moderna, informează DPA.

„Vaccinul este sigur și eficient. Pasul următor: vom acorda o autorizație de introducere pe piață în UE”, se arată într-o postare de pe contul oficial de Twitter al Comisiei Europene.

„EMA a recomandat să se acorde o autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă a vaccinului împotriva Covid-19 al Moderna, în vederea prevenirii bolii la persoanele în vârstă şi de peste 18 ani”, a anunţat într-un comunicat Autoritatea Europeană de Reglementare a Medicamentelor, cu sediul la Amsterdam.

Vaccinul Moderna devine astfel al doilea vaccin împotriva Covid-19 autorizat de EMA în UE, după cel al alianţei americano-germane Pfizer-BioNTech.

Comparație între vaccinul Pfizer și Moderna
 

Cele două vaccinuri în care experții își spun speranțele că vor duce la finalul pandemiei prezintă mai multe asemănări, însă și o serie de diferențe. Cel mai important este însă de aflat în ce măsură unul ar putea fi mai eficient decât celălalt, în acest sens fiind comparate din mai multe perspective: 

Conservare la rece

Principala diferenţă între cele două vaccinuri este conservarea la rece. Vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade Celsius, fapt ce obligă la organizarea unui costisitor şi complex sistem de distribuire şi depozitare, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna necesită o temperatură de -20 de grade C şi depozitarea într-un congelator obişnuit.

În afara super-congelatoarelor, vaccinul de la Pfizer poate rezista 5 zile într-un frigider obişnut, în timp ce cel de la Moderna rezistă până la 30 de zile. Vaccinul este astfel mult mai manevrabil la nivel logistic, mai ales pentru ţările în dezvoltare.

Doze

Cele două vaccinuri se vor administra în câte două doze, însă cele de la Moderna sunt de 100 de micrograme şi trebuie administrate la o distanţă de 28 de zile, iar cele de la Pfizer sunt de 30 de micrograme şi necesită administrarea la o diferenţă de 21 de zile.

Eficacitate

Ambele vaccinuri au prezentat o eficacitate de aproape 95 %, mult mai mare decât se aştepta, însă cel de la Moderna a demonstrat capacitatea de a preveni cazurile grave de COVID-19, potrivit datelor publicate de FDA.

Structura

Ambele vaccinuri folosesc ARN mesager sau ARNm, care se introduce în celulele umane pentru ca propriul organism să poate produce proteine virale care servesc la generarea de anticorpi necesari corpului pentru a se apăra.

Totuşi, fiecare vaccin foloseşte propriul tip de acoperire lipidică (înveliş) pentru protejarea ARN mesager.

Vârsta

FDA a autorizat vaccinul dezvoltat de Pfizer pentru cei cu vârste de peste 16 ani, în timp ce cel dezvoltat de Moderna este destinat celor cu vârste de peste 18 ani.

Tipul companiei

În timp ce Pfizer este una dintre marile companii farmaceutice cu o vechime de 170 de ani, Moderna este o companie biotehnologică înfiinţată în urmă cu doar zece ani şi fără niciun produs pe piaţă.

Moderna, până de curând o companie emergentă, nu a prezentat până acum niciun vaccin în faţa FDA.

Susţinere financiară

Moderna a participat activ la Operaţiunea Warp Speed a guvernului Trump (un parteneriat public-privat iniţiat de guvernul SUA pentru a facilita şi accelera dezvoltarea, fabricarea şi distribuţia vaccinurilor COVID-19) şi a accesat 2,5 miliarde din fondurile federale pentru a cumpăra noi echipamente şi a-şi extinde instalaţiile.

În schimb, Pfizer nu a participat la această operaţiune publică, dar a încheiat un contract cu guvernul american privind achiziţionarea a 100 de milioane de doze de vaccin.

Efecte adverse ale vaccinului Moderna întâlnite la mai multe persoane care au primit serul

 

Efecte adverse în rândul unor persoane care aveau injecţii cu botox sau acid hialuronic

Comitetul de experți din Statele Unite care a evaluat un alt ser anti-Covid, cel dezvoltat de compania americană Moderna, a descoperit unele efecte secundare neobișnuite. Au pățit-o voluntarii participanți la testele clinice, care aveau anumite tratamente cosmetice faciale.

Shirley Chi, medic dermatolog: „În aceste cazuri, pacienții au avut umflături și inflamații în zona feței unde aveau substanțe injectate sub piele. Doi pacienți au avut tratamentul cosmetic cu șase luni înaintea administrării vaccinului, iar o pacientă a avut tratament cosmetic injectabil la buze, la două zile după vaccin. Toți au primit steroizi și antihistaminice și reacțiile adverse au trecut.”

În toată lumea, sunt milioane de persoane, femei, mai ales, care au recurs la injecții cu botox sau acid hialuronic pentru netezirea ridurilor sau „rotunjirea” buzelor ori pomeților. În astfel de cazuri, reacția la vaccin este imunologică, explică specialiștii.

Shirley Chi, medic dermatolog: „Sistemul tău imunitar care cauzează inflamații este activat când primești vaccinul, așa că are sens să se producă un răspuns imunitar în anumite zone unde ai injectate, anterior, substanțe care nu se află în mod natural în corpul tău.”

Un doctor din SUA a avut o reacţie alergică severă la vaccinul anti-Covid produs de Moderna

Un doctor din Boston, cu alergie la crustacee, a avut o reacţie alergică puternică după injectarea vaccinului anticoronavirus produs de Moderna, a relatat medicul pentru New York Times, citat de Reuters.

Doctorul Hossein Sadrzadeh, specializat în oncologie geriatrică la Boston Medical Center, a spus că a avut o reacţie alergică severă imediat după ce a fost vaccinat, joi, şi s-a simţit ameţit, iar bătăile inimii au început să fie accelerate, potrivit NYT.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO