Spitalele Romaniei duc lipsa de 11.000 de specialisti. Guvernul a deblocat doar 500 de posturi
Lipsa medicilor din sistemul sanitar romanesc ne face sa ne intrebam daca la un moment dat vom mai avea la cine sa apelam, cand ne imbolnavim.
11.000 de medici si asistente lipsesc din unitatile de stat. Este cea mai grava criza de specialisti din ultimele doua decenii.
Si cu toate acestea, guvernul a deblocat, in aceasta saptamana, doar 500 de posturi, adica de 22 de ori mai putine decat ar fi nevoie.
O alergatura continua. Asta se intampla in fiecare zi la sectia de transplant medular a Spitalului Fundeni. Otilia este una dintre asistente si stie ca viata fiecarui pacient depinde de ea.
Ba prepara citostatice pentru bolnavii de leucemie, ba schimba perfuzii, ba alearga cu bolnavii dintr-o sectie in alta ... Face munca dubla. In sectia ei, din 28 de asistente, cat ar trebui sa lucreze, exista numai 17.
Pt medicii si asistentele de la Spitalul Sfantul Ioan, munca s-a transformat intr-un adevarat maraton.
Cadrele medicale trebuie sa se ocupe de fiecare pacient asa cum scrie la carte. Dar este oare posibil acest lucru, in conditiile in care ar mai fi nevoie de inca 35 de medici si de 68 de asistente?"
Din cele 500 de posturi deblocate de guvern, 200 sunt numai la Iasi. Restul de 300 trebuie sa se imparta in sutele de spitale din toata tara. Asta inseamna ca la Sfantul Ioan vor fi angajati 4 medici in loc de 35.
Cadrele medicale de aici recunosc ca uneori sunt depasiti de situatie.
In ultimii 5 ani, sistemul nostru de invatamant a produs 7.000 de medici. Problema este insa ca in acelasi interval de timp peste 10.000 au plecat din tara.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, criza, posturi, sistem sanitar,
Dată publicare:
25-05-2012 18:51