TREI variante de prim-ajutor. Cum putea fi salvata fetita de 4 ani de asistenta medicala
Asistenta care i-a facut tratamentul fetitei care s-a stins, cel mai probabil, in urma unei alergii severe la paracetamol, avea cel putin 3 variante de prim ajutor.
Femeia n-a aplicat niciuna din ele. Ancheta arata clar ca asistenta a intrat pur si simplu in panica, asa cum nu i se poate permite niciunui om pus sa salveze vieti. Iar rezultatul a fost fatal pentru micuta Ioana.
In timp ce intrebarile fara raspuns se inmultesc, procuratura, Colegiul Medicilor, Ordinul Asistentilor Medicali si Ministerul Sanatatii fac propriile anchete.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Compasiunea si competenta sunt obligatorii pentru oricine e pus in slujba copilului. Asistenta care i-a injectat fetitei medicamentul nu a avut insa nici mila si nici reactiile cerute de protocol. S-a oprit cand era prea tarziu.
Cand Nicoleta a intrat in soc, asistenta a plecat sa-si anunte la telefon colegele de la reanimare, sectie aflata 3 etaje mai sus.
Dupa aceea dispare din peisaj, in timp ce in salon e deja haos. Copilul e dus pana sus de mama, o infirmiera si o pacienta internata.
Asistenta NU avea voie sa abandoneze copilul, ci trebuia sa-i acorde primul ajutor. Si avea cel putin 3 variante corecte pe care sa le aplice.
1. Verifica respiratia si pulsul, le simtea slab si incepea un masaj cardiac, trimitand mama sa ceara ajutor.
2. Tipa dupa ajutor si ducea ea insasi copilul in brate, pana la reanimare.
Fiecare minut de intarziere scade sansele de salvare cu 10%. O alta varianta, potrivit ghidului standard pentru mentinerea vietii, ar fi fost sa intoarca intai copilul pe o parte, in ceea ce se numeste pozitie de siguranta.
In timp ce mama supraveghea copilul care respira slab, ar fi anuntat la telefon terapia. Din nou la fetita, ar fi intors-o pe spate, cu barbia ridicata la maximum, ca sa deschida complet caile aeriene. In acest moment, echipa mobila de resuscitare ar fi trebuit deja sa ajunga.
Cazul ridica si o problema de sistem: doar asistentelor din terapie intensiva li se cere sa stie resuscitare, desi Ordinul Asistentilor Medicali recomanda un astfel de curs tuturor.
Asistenta pe mana careia a nimerit fetita era deja de doi ani la pensie si avea sa paraseasca sistemul in luna octombrie.
Cele care raman ar trebui sa fie pregatite si la tehnicile de resuscitare. Raspunderea e a managerului de spital, dar si a Ministerului Sanatatii.
In ceea ce-i priveste pe medici, lucrurile sunt partial lamurite. Paracetamolul injectabil, care probabil a indus criza fetitei, pare sa fi fost prescris si administrat conform normelor actuale, desi doza a fost una concentrata, cu dilutie mica de glucoza sau ser fiziologic.
Insa cu siguranta se pune problema unor noi teste, odata ce Agentia Nationala a Medicamentului va informa despre caz firma producatoare.
Firma care de altfel a trimis chiar in aceasta luna o informare privind unele riscuri de supradozaj. Documentul n-a fost insa considerat o prioritate si inca e prins pe un traseu lung birocratic.
Din pacate, specialistii spun ca un test de depistare a alergiei la perfalgan ar putea deveni disponibil pe piata abia peste 10-15 ani.