Dieta care ar putea salva planeta şi care poate hrăni 10 miliarde de oameni


Ultimul update: Joi 17 Ianuarie 2019 14:57
Data publicarii: Joi 17 Ianuarie 2019 13:06
Categorie: Stiri Sanatate

Mai puţină carne, mai multe fructe, legume şi leguminoase, aceasta este dieta care ar putea salva planeta şi care poate hrăni 10 miliarde de oameni.

Cel puţin aşa susţine o echipă de cercetători internaţionali. Aceştia ne sfătuiesc să ne uităm cu atenţie la ceea ce punem în farfurie şi să facem schimbări majore.

Europenii şi nord-americanii ar trebui să reducă porţiile de carne roşie, locuitorii din Asia de Est să mănânce mai puţin peste, iar africanii mai puţine legume bogate în amidon, precum cartofii şi mazărea.

Studiul, realizat de 37 de cercetători din întreaga lume, pe o perioadă de doi ani, pledează pentru schimbări în dieta întregii planete.

Astfel s-ar putea preveni 11 milioane de decese anual, provocate de boli care au legătură cu alimentaţia nesănătoasă, precum unele forme de cancer şi boli cardiovasculare.

Spre deosebire de alte diete, de această dată autorii au luat în considerare şi factori legaţi de mediul înconjurător şi efectele asupra planetei.

Johan Rockström, director al Institutului Potsdam pentru Clima:
"Putem spune că avem un sistem al alimentaţiei "defect" în întreaga lume. Este sursa principală a sănătăţii precare, a mortalităţii premature şi a speranţei de viaţă scăzute. Totodată, este cauza primară pentru riscurile globale legate de mediul înconjurător. Aşa că trecerea la alimentaţia sănătoasă, sustenabila, este o necesitate absolută pentru oameni şi planeta."

Concret, ar trebui să reducem porţiile de carne, în special roşie, şi să le mărim pe cele de nuci şi leguminoase, şi ele bogate în proteine.

Walter Willett, profesor de epidemiologie şi nutriţie, Universitatea Harvard: "Sugerăm o creştere substantiala a cantităţii de nuci şi leguminoase, inclusiv soia şi asta nu numai pentru că aceste alimente ne ajută să reducem cantitatea de carne roşie, ci pentru că au multe beneficii pentru sănătate. Au grăsimi sănătoase, minerale, vitamine, fibre.."

Şi mai exact, cantităţile de alimente pentru o zi, pentru un omnivor, ar trebui să includă, printre altele, 50 de grame de nuci, 75 de fasole, naut sau linte, 28 de grame de peşte şi 13 grame de ou, ceea ce ar însemna un ou şi un pic pentru o săptămână.

Carnea este redusă la 14 grame de carne roşie pe zi şi 29 de grame de carne de pasăre, în timp ce legumele şi fructele ar trebui să totalizeze jumătate de kilogram pe zi.

Cantitatea de zahăr recomandată este de 31 de grame, iar cea de ulei, precum uleiul de măsline, de 50 de grame.

Autorii sunt conştienţi că schimbarea obiceiurilor este un proces de durată.

Walter Willett, Professor of Epidemiology and Nutrition, Harvard University: "Aceasta este o listă spre care tindem, nu se va concretiza mâine, însă este important să avem obiective, care unora li se pot părea radicale, extreme. Însă dacă nu ne îndreptăm în această direcţie, planeta pe care le-o vom lăsa motenire copiilor noştri va fi una într-o stare avansată de degradare, locuită de oameni bolnavi".

Studiul sugerează şi măsurile necesare pentru protejarea planetei, cum ar fi interzicerea despăduririlor şi interzicerea pescuitului în cel puţin 10% din regiunile marine. Risipa alimentară ar trebui şi ea înjumătăţita, spun experţii.

Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital din resita renovat
Transformarea unui spital, după ce o femeie a văzut în ce condiții era internată o rudă
Pacienții sub acoperire, noua "armă" a ministrului Sănătății. Ce au descoperit
Raport alarmant: laptele matern are o concentraţie mare de substanţe chimice
Avertisment dramatic pentru România. 500 de localități se confruntă deja cu problema
Haos în cabinetele medicilor de familie, după ce sistemul CNAS s-a blocat iar
”Pacienți acoperiți” în spitalele din România. Primele rezultate ale experimentului
Pericolul la care ne expunem dacă bem un suc acidulat pe zi
Studiu alarmant: pericolul la care ne expunem dacă bem un suc acidulat pe zi
Ce spune ministrul Sorina Pintea despre "o lege a canabisului" în România
România va începe să colecteze plasmă înainte de finalul anului
O echipă de cercetători din SUA a reuşit eliminarea virusului HIV la şoareci infectaţi
Studiu: Ce riscă tinerii care mănâncă mulți cartofi prăjiți, pizza și chipsuri
Urmează marea emigrare a medicilor români. În Anglia, vor primi salarii de 8 ori mai mari