Descoperirea care le da sperante bolnavilor de cancer de piele. Tratamentul le poate prelungi viata cu 5 luni
Ingineria genetica le ofera medicilor noi si redutabile arme in lupta impotriva cancerului. In cazurile grave de melanom, o forma agresiva de cancer de piele, au fost obtinute rezultate incurajatoare cu un nou tratament.
In corpul pacientului este injectata o forma modificata a banalului virus herpetic, care ataca apoi celulele bolnave.
Lin Davies a remarcat, intr-o zi, ca i-a aparut o mica umflatura pe picior. N-avea niciun alt semn vizibil. S-a dus la medic, iar diagnosticul a cazut ca un trasnet - cancer de piele, intr-o forma agresiva.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lin Davies, pacienta diagnosticata cu cancer: "Nici nu-mi imaginam ca un cancer de piele poate duce la un numar asa de mare de decese."
In Marea Britanie, anual, peste 13.300 deoameni sunt diagnosticati cu melanom. De multe ori, capata forme agresive, cu metastaze care se extind rapid la alte organe; iar boala inceputa ca un cancer de piele devine fatala.
Oamenii de stiinta isi pun acum sperantele intr-un nou tratament. Arma lor este o versiune modificata genetic a virusului care provoaca banalul herpes.
Deja, in Marea Britanie, Statele Unite si Canada au fost aplicate tratamentele experimentale cu rezultate incurajatoare pentru pacienti cu tumori ce nu pot fi operate.
Anumite gene ale virusului herpetic sunt inlaturate, in laborator. Apoi, versiunea modificata este injectata bolnavului. Remarcabil este ca virusul "corectat" se multiplica doar in interiorul celulelor canceroase, fara sa le afecteze pe cele sanatoase. Iar atacul impotriva bolii se da pe doua fronturi - virusul ataca maladia, in timp ce organismul dezvolta propria reactie imuna.
Richard Marais, cercetator Institutul Impotriva Cancerului, Manchester: "In mod clar e un progres. E o demonstratie ca acest gen de inginerie genetica functioneaza. 40 la suta din pacienti raspund la tratament, asta e o reusita."
N-au fost vindecari miraculoase, dar rata de supravietuire a pacientilor a crescut, in medie, cu aproape 5 luni. Mai sunt necesare cercetari suplimentare, insa noul tratament - care poate fi folosit alaturi de cele clasice - ar putea fi omolgat in mai putin de un an. Pana atunci, ramane speranta.
Lin Davies, pacienta diagnosticata cu cancer: "Un tratament cu virus, care ar putea ajuta pe cineva ca mine, e o veste excelenta."