Ceaiul verde poate stopa dezvoltarea cancerului de prostata
O componenta din ceaiul verde poate ajuta la reducerea dezvoltarii cancerului de prostata la barbatii care se confrunta cu risc ridicat, au descoperit oamenii de stiinta americani.
Acestia au publicat un studiu in revista "Cancer Prevention Research", informeaza Agerpres.
O echipa de cercetatori condusa de Nagi B.Kumar de la 'Moffitt Cancer Center' a evaluat siguranta si eficacitatea componentelor active din ceaiul verde, numite "catechine", pentru prevenirea dezvoltarii cancerului de prostata la barbatii cu leziuni premaligne.
Un procent de 20 la suta din productia mondiala de ceai verde este consumat in tarile asiatice, unde ratele de deces de cancer de prostata sunt printre cele mai scazute din lume. Pe de alta parte, s-a constatat ca riscul de cancer de prostata pare sa fie in crestere in randul barbatilor din Asia care isi abandoneaza obiceiurile alimentare odata cu emigrarea in SUA, scrie sursa citata.
Studiile de laborator au aratat ca aceste catechine inhiba cresterea celulelor canceroase, motilitatea si invazivitatea si stimuleaza moartea celulelor canceroase.
De asemenea, catechinele din ceaiul verde previn reducerea cresterii tumorii. Epigallocatechin-3-galatul (EGCG) este catechiana cea mai abundenta si puternica care se gaseste in ceaiul verde responsabila pentru aceste efecte de prevenire a cancerului, sustine specialistul citat de financialexpress.com.
Catehinele reprezinta o clasa de compusi organici de natura polifenolica cu proprietati antioxidante, fiind de fapt niste metaboliti secundari ai plantelor.