Sistemul imunitar, noul tratament impotriva tumorilor. Forma de cancer pe care ar trata-o mai eficient decat chimioterapia
Medicii saluta un nou tratament impotriva cancerului, care, in unele cazuri grave, poate fi mai eficient decat chimioterapia, adica tratamentul clasic.
Noua arma este chiar propriul sistem imunitar al organismului, care poate fi "deblocat", astfel incat sa invete sa recunoasca si sa atace celulele canceroase. Rezultate mai mult decat incurajatoare au fost prezentate la Chicago, unde se desfasoara cel mai mare congres international consacrat luptei impotriva cancerului.
Fred Pleitgen, corespondent CNN: "Se numeste imunoterapie. In esenta, "invata" sistemul imunitar al organismului sa lupte cu cancerul".
Pare simplu, dar, explica specialistii, cancerul e o boala pe cat de periculoasa, pe atat de perfida. Tumorile maligne stiu sa exploateze slabiciunile sistemului nostru de aparare, alcatuit din asanumitele "limfocite".
Fred Pleitgen, corespondent CNN: "Odata ce infecteaza organismul, celulele canceroase se "camufleaza", astfel ca sistemul nostru imunitar, limfocitele T, nu le recunosc".
Imunoterapia "deblocheaza" sistemul imunitar, prin administrarea a doua tipuri combinate de medicamente.
Primele succese impresionante cu aceasta metoda au fost obtinute in cazul unor pacienti suferind de forme grave de melanom - o tumoare a pielii deosebit de agresiva, care se poate extinde la plamani, ficat oase si chiar creier.
In cadrul unui studiu international, 945 de pacienti cu forme grave de melanom au fost tratati prin metoda imunoterapiei. Cercetatorii au descoperit ca tratamentele au stopat avansul cancerului in 58% din cazuri.
Alan Worsley, cercetator: "Melanomul malign se dezvolta rapid. Odata ce se raspandeste, este dificil de tratat. Veste buna e ca, in ultimii ani, mai multe tratamente au devenit disponibile. Si asta dupa ce cercetatorii au descoperit cum progreseaza boala, cum se raspandeste si cum reuseste sa "pacaleasca" sistemul imunitar".
Aceasta "imunoterapie tintita" a dat rezultate mai bune decat sedintele clasice de chimioterapie si in cazul altor tipuri de cancer, dificil de vindecat. Cercetarile sunt inca la inceput , dar medicii saluta deja inceputul "unei noi ere" in lupta impotriva cancerului.