Românii se vor putea vaccina împotriva Covid-19 cu doze de la companii diferite
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că autoritățile analizează posibilitatea ca persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 să folosească doze diferite, pentru creșterea imunității.
Gheorghiță a precizat că, cel mai probabil, România va lua o decizie în acest sens săptămâna viitoare.
”Abordarea schemelor de vaccinare, și anume posibilitatea unei scheme de vaccinare hetereloge, care să combine vaccinul efectuat cu prima doză de la compania AstraZeneca și a doua doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager. Este o discuție avansată pe care o avem în momentul de față, și este posibil ca săptămâna viitoate să luăm o decizie finală în baza datelor științifice noi, care au fost publicate, și de asemenea în baza recomandărilor comisiilor de specialitate, de epidemiologie și sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătății.” - a declarat dr. Gheorghiță într-o conferință de presă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Vaccinul combinat” de la companii diferite ar putea fi mai eficient
O soluție care este luată în calcul de specialiștii din domeniul sănătății este administrarea a două tipuri de vaccin.
Folosirea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19 ale Pfizer/BionTech şi AstraZeneca/Oxford generează o reacţie imunitară ”puternică” împotriva virusului, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford.
”Încep să se acumuleze tot mai multe date științifice, mai ales în scheme de vaccinare în care prima doză a fost făcută cu vaccin pe bază de vector viral, în speță vaccin de la compania Oxford AstraZeneca, și a doua doză, în general la circa 8 săptămâni, cu vaccin pe bază de ARN mesager, fie de la compania Biontech Pfizer, fie de la compania Moderna.
Ceea ce știm la momentul actual din aceste studii, dar făcute pe un număr relativ mic de persoane, circa câteva sute de persoane, este că profilul de siguranță este acceptabil, este bun. Datele de eficacitate ne arată, mai degrabă datele de imunogitate, ne arată că nivelul anticorpilor după a doua doză crește semnificativ, deci practic la același nivel sau chiar mai mult comparativ cu persoanele care au primit a doua doză din același vaccin AstraZeneca.” - a declarat dr. Valeriu Gheorghiță în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată pe www.stirileprotv.ro.