Dr. Gheorghiță: Persoanele nevaccinate, imunizate prin boală, riscă să se infecteze cu tulpina Delta

Ultima actualizare: 30-06-2021 16:11

Persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid-19 au o imunitate mult mai bună în fața amenințării cu tulpina Delta comparativ cu anticorpii care sunt obținuți la trecerea prin boală.

Invitat în emisiunea Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea și difuzată pe www.stirileprotv.ro, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19 a explicat faptul că studiile de specialitate arată că persoanele care s-au imunizat pe cale naturală se pot infecta mult mai ușor cu noua variantă a coronavirusului, cunoscută sub denumirea Delta.

Varianta Delta a noului coronavirus, detectată pentru prima dată în India, reprezintă în prezent aproximativ 20% din totalul noilor infectări înregistrate în Franţa.

Germania a raportat la rândul ei, luni, că noile cazuri de COVID-19 cauzate în această ţară de varianta Delta au crescut de peste două ori într-un interval de o săptămână, pe măsură ce aceeaşi tulpină s-a răspândit în lumea întreagă, obligând anumite ţări să impună din nou restricţii de călătorie.

Comparativ, trecere prin boală, respectiv anticorpii obținuți după vaccinare cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, dar și celalalte vaccinuri bazate pe vectori virali ne arată într-adevăr o reducere a activității anticorpilor neutralizanți, dar mult mai puțin comparativ cu anticorpii obținuți prin trecerea prin boală.

De pildă, la vaccinurile bazate pe ARN mesager, reducerea anticorpilor neutralizanți, efectului neutralizant al anticorpilor, este de 3 ori mai scăzută, comparativ cu anticorpii care sunt obținuți la trecerea prin boală, unde am spus că sunt de 6 ori mai redusă.

Deci, categoric, riscul de îmbolnăvire atunci când ne vaccinăm, cu această tulpină Delta, este semnificativ mai scăzut. Și avem date care provin din experiența din Marea Britanie la acest moment: comparativ cu un vaccin bazat pe vector viral, vaccin bazat pe ARN mesager, în speță vaccinul de la Biotech/Pfizer și vaccinul de la compania AstraZeneca, care ne arată că o singură doză de vaccin, indiferent de care vorbim, au o protecție față de îmbolnăvire de doar 30 %.

Cele două doze de vaccin, deci vaccinarea completă, aduc beneficii de circa 88 % față de boala simptomatică, în cazul vaccinului de la compania Biontech/Pfizer și de circa 60-70 % în cazul vaccinului de la AstraZeneca. Însă riscul de spitalizare scade cu 96 % la cei vaccinați cu vaccin pe bază de ARN mesager și cu 92 % la cei vaccinați cu vaccin pe bază de vector viral.” - a mai spus dr. Gheorghiță.

”Vaccinul combinat” de la companii diferite ar putea fi mai eficient

 

O altă soluție care este luată în calcul de specialiștii din domeniul sănătății în prezent este administrarea a două tipuri de vaccin.

Folosirea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19 ale Pfizer/BionTech şi AstraZeneca/Oxford generează o reacţie imunitară ”puternică” împotriva virusului, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford.

Încep să se acumuleze tot mai multe date științifice, mai ales în scheme de vaccinare în care prima doză a fost făcută cu vaccin pe bază de vector viral, în speță vaccin de la compania Oxford AstraZeneca, și a doua doză, în general la circa 8 săptămâni, cu vaccin pe bază de ARN mesager, fie de la compania Biontech Pfizer, fie de la compania Moderna.

Ceea ce știm la momentul actual din aceste studii, dar făcute pe un număr relativ mic de persoane, circa câteva sute de persoane, este că profilul de siguranță este acceptabil, este bun. Datele de eficacitate ne arată, mai degrabă datele de imunogitate, ne arată că nivelul anticorpilor după a doua doză crește semnificativ, deci practic la același nivel sau chiar mai mult comparativ cu persoanele care au primit a doua doză din același vaccin AstraZeneca.” - a declarat dr. Valeriu Gheorghiță în emisiunea ”Doctor de bine”.

El a mai precizat că România urmărește evoluția acestor studii, urmând să ia o decizie în acest sens după ce vor exista suficiente dovezi privind eficacitatea acestei soluții.

 

 

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO