Certificatul Covid, valabil un an pentru cei vaccinați, pentru cei care au avut Covid - 180 de zile
De joi vom putea obține certificatul Covid, document cu care vom putea călători în Uniunea Europeană, în contextul pandemiei.
Cei care s-au vaccinat anti-Covid, au trecut prin boală, ori au un test negativ, își pot descărca pașaportul electronic urmând 8 pași.
Platforma STS a fost pusă in funcțiune la ora 8:10. Până la 10:30 au fost descărcate 106.000 de certificate digitale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Certificatul Covid poate fi descărcat de AICI
Reprezentantul Serviciului de telecomunicații speciale ni i-a explicat miercuri, în emisiunea „I Like IT”.
Pentru început, trebuie să accesăm platforma certificat-covid.gov.ro. Scriem o adresă de e-mail valida şi vom primi un link.
Marian Cătălin Chirca: „În momentul în care îl accesăm o să intrăm deja în contul nostru avem un buton verde mare, ne spune certificat nou şi aici trebuie să ne adăugăm datele. Dacă ne-am dus în centrul de vaccinare cu paşaportul să folosim datele din paşaport, dacă ne-am dus cu cartea de identitate, selectăm CNP. Este important să spunem că minorii sub 14 ani au nevoie de acordul părinţilor.'”
Seria, numărul actului de identitate şi iniţialele numelui se scriu în următoarele căsuţe. Câmpurile care urmează vor fi completate în funcţie de situaţia personală: cei care s-au vaccinat vor bifa tipul serului, iar cei care au trecut prin boala, selectează data primului test pozitiv.
Certificatul poate fi salvat în telefon şi arătat la vamă chiar şi atunci când telefonul nu este conectat la internet. Ori poate fi printat. Iar cei care nu au acces la internet, îl pot obţine cu ajutorul medicilor de familie sau al inspectorilor de la Direcţiile de Sănătate Publică.
Codul QR care se va scana se afla pe spatele certificatului digital.
Până la jumătatea lunii august, certificatul digital va putea fi folosit în paralel cu adeverinţa de vaccinare. În cazul celor care s-au vaccinat, certificatul este valabil un an, iar pentru cei care au avut Covid 180 de zile.
Nu întotdeauna certificatul digital este suficient pentru a călători în străinătate. Documentul oferă garanția că starea noastră din acel moment este una reală și verificată de autorități. Adică suntem vaccinați, am trecut prin boală, ori avem un test negativ pentru covid. Însă pentru a călători în liniște, trebuie să ne interesăm în continuare care sunt condițiile pentru a intra în țara în care vrem să călătorim.
De pildă, Spania în acest moment este un caz fericit pentru că nu are nicio restricție, pentru Italia este suficient acest pașaport digital. În Franța trebuie să fim vaccinați sau să avem un test negativ, iar în Portugalia nu se ţine cont de vaccinare, acolo avem nevoie de un test PCR sau antigen negativ.
Cei de la STS au distribuit 261 de scannere în vămile din toată ţara pentru verificarea acestor certificate dogitale şi, atenţie, certificatul digital poate fi folositor doar în Uniunea Europeană. Dacă vreţi să mergeţi în Statele Unite, Canada sau țări din Asia, acolo condiţiile de călătorie sunt altele şi le aflaţi tot de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.