De ce nu trebuie să bei apă îmbuteliată după data de expirare. Specialiștii avertizează: pericol invizibil pentru organism

sticla apa
Shutterstock

Apa minerală îmbuteliată are de obicei o dată de expirare cuprinsă între 18 luni și doi ani, însă această dată nu se referă la apa propriu-zisă, ci la sticla de plastic.

Deși este puțin probabil ca apa îmbuteliată să se „strice” înainte de a o consuma, experții avertizează că plasticul în care este păstrată se poate degrada în timp, crescând potențial riscul de cancer, scrie Daily Mail.

În acest interval, apa ar trebui să își păstreze gustul și calitatea, însă consumul după termenul indicat ar putea crește riscul de ingerare a microplasticelor dăunătoare, care au fost asociate cu cazuri de cancer de colon, leziuni cerebrale și infertilitate.

Ce se întâmplă cu apa după data de expirare

Deși experții de la Natural Hydration Council susțin că apa rămâne sigură pentru consum după această dată, alți specialiști avertizează că microplasticele periculoase pot ajunge în apă încă din timpul procesului de producție, iar numărul lor crește pe măsură ce plasticul se degradează.

Microplasticele sunt fragmente minuscule de plastic care pot măsura chiar și doar doi micrometri — adică două miimi de milimetru.

Citește și
mancare craciun
Cu ce putem să „îmblânzim” preparatele bogate în grăsimi și zahăr, de Crăciun. Truc pentru evitarea exceselor

Studii recente au descoperit microplastice în țesutul pulmonar uman, în placente, în laptele matern și chiar în sânge, stârnind îngrijorări legate de cât de adânc pot pătrunde în organism.

Dr. Sherri Mason, cercetător care colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat: „Există legături între expunerea la aceste particule și creșterea incidenței anumitor tipuri de cancer, scăderea numărului de spermatozoizi și creșterea cazurilor de ADHD și autism. Știm că aceste efecte sunt asociate cu substanțe chimice sintetice din mediu, iar plasticul este un mijloc prin care aceste chimicale ajung în corpul nostru.”

Deși Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor susține că majoritatea microplasticelor sunt eliminate de organism, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură avertizează că unele particule pot pătrunde în fluxul sangvin și se pot depune în organe vitale.

Tot mai multe dovezi leagă microplasticele de neurotoxicitate, inflamație cronică și dereglări hormonale și metabolice. Un nou studiu, condus de dr. Sara Sajedi, expert în managementul mediului la Universitatea Concordia, a constatat că persoanele care consumă regulat apă îmbuteliată — chiar și înainte de data de expirare — ingerează aproximativ 900.000 de particule de microplastic mai mult pe an decât cei care beau apă de la robinet.

Sajedi a descris riscurile pentru sănătate cauzate de sticlele de plastic de unică folosință drept „grave” și a cerut o mai mare conștientizare a acestei „probleme urgente”. Ea a explicat: „Microplasticele pot contribui la dezechilibre intestinale, pot perturba flora bacteriană și pot provoca boli respiratorii atunci când sunt inhalate. Aceste riscuri cronice evidențiază importanța recunoașterii și reducerii impactului nano- și microplasticelor asupra sănătății umane.”

Gustul și mirosul apei ar putea fi schimbate

Specialiștii avertizează, de asemenea, că apa îmbuteliată consumată după data de expirare poate deveni neplăcută la gust, deoarece particulele de polietilen tereftalat (PET) se descompun în timp, afectând gustul și mirosul apei.

Totuși, se consideră că particulele PET nu conțin substanțe chimice nocive precum ftalații sau BPA. Însă dacă sticlele de plastic sunt păstrate la căldură, expuse la soare sau lângă substanțe cu miros puternic, calitatea plasticului se poate degrada mai rapid, contaminând apa din interior.

Plasticele PET sunt, de asemenea, „respirabile”, ceea ce înseamnă că, în timp, cantități mici de apă pot evapora din sticlă, permițând particulelor din exterior să pătrundă în interiorul acesteia.

Această avertizare vine după un alt studiu alarmant, publicat la începutul săptămânii, care sugerează că microplasticele din ambalajele alimentare pot deteriora intestinul — crescând riscul de cancer de colon și depresie.

Descoperirea aparține cercetătorilor australieni, care au analizat mostre de scaun de la voluntari sănătoși și au constatat că microplasticele pot modifica activitatea microbiană intestinală. Unele dintre aceste modificări seamănă cu cele observate anterior la pacienți cu depresie și cancer de colon, sugerând că aceste particule minuscule pot perturba echilibrul intern al organismului, afectând atât sănătatea fizică, cât și cea mentală.

Experții au numit rezultatele „semnificative”, afirmând că acesta este primul studiu pe oameni care demonstrează că microplasticele pot altera microbiomul intestinal.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Decizia luată de Cristi Chivu zguduie Serie A
NEWS ALERT Decizia luată de Cristi Chivu zguduie Serie A
Citește și...
Cu ce putem să „îmblânzim” preparatele bogate în grăsimi și zahăr, de Crăciun. Truc pentru evitarea exceselor
Cu ce putem să „îmblânzim” preparatele bogate în grăsimi și zahăr, de Crăciun. Truc pentru evitarea exceselor

De Crăciun ne place să avem mesele pline cu mâncare și băutură și să ne veselim cu familia alături.

Sănătate: Noua Platformă Informatică de Asigurări de Sănătate este realizată în proporție de 65%. Rețetele pe hârtie dispar
Sănătate: Noua Platformă Informatică de Asigurări de Sănătate este realizată în proporție de 65%. Rețetele pe hârtie dispar

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a declarat miercuri că proiectul prin PNRR pentru realizarea noii Platforme Informatice de Asigurări de Sănătate se află într-o fază avansată, aproape 65%.

Cum combinăm mâncarea de sărbători pentru a evita problemele de sănătate: „Niciodată carne grasă cu alcool și dulciuri”
Cum combinăm mâncarea de sărbători pentru a evita problemele de sănătate: „Niciodată carne grasă cu alcool și dulciuri”

Medicul specialist Andra Balcangiu–Stroescu a vorbit despre modul corect de reluare a alimentației după post și despre combinațiile alimentare care pot preveni problemele de sănătate în perioada sărbătorilor.

Recomandări
Val polar deasupra României de Crăciun. Va viscoli, iar temperaturile coboară și la -10 grade și se va forma polei
Val polar deasupra României de Crăciun. Va viscoli, iar temperaturile coboară și la -10 grade și se va forma polei

Un val de ninsori se revarsă peste România chiar în seara de Ajun. 19 județe și Capitala sunt sub cod de vânt și viscol. Pe șosele, zăpada a provocat deja mai multe accidente.

Contradicții între declarațiile ISU Sibiu și ale reprezentanților hotelului unde a căzut tavanul peste turiști
Contradicții între declarațiile ISU Sibiu și ale reprezentanților hotelului unde a căzut tavanul peste turiști

Polițiștii și inspectorii de stat în construcții fac cercetări amănunțite după ce peste șapte turiști aflați în piscina hoteluui Hilton din Sibiu s-a prăbușit tavanul.

Autoritățile mobilizează 23.000 de polițiști, jandarmi și pompieri de sărbători. Șoferii, sfătuiți să fie pregătiți de drum
Autoritățile mobilizează 23.000 de polițiști, jandarmi și pompieri de sărbători. Șoferii, sfătuiți să fie pregătiți de drum

Un număr de 23.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră sunt în aceste ore pe străzile României și sunt pregătiți să intervină, mai ales că iarna a sosit.