De ce ne ciupesc țânțarii. Motivul pentru care unii oameni sunt „magneți” pentru insecte
Anumite persoane sunt „magneți pentru țânțari” și se confruntă în sezonul cald cu probleme mari. Există și un motiv pentru care unii oameni sunt ciupiți mai des de aceste insecte.
Ești ciupit des de țânțari? Probabil că pielea ta emană un miros extrem de atractiv pentru țânțari.
Unii oameni spun că de vină pentru multele mușcături de tânțari sunt grupa sanguină, nivelul zahărului din sânge sau chiar sexul persoanei. Se mai spune că țânțarul urmărește expirația oamenilor, nivelul de CO2 pe care îl eliminăm și temperatura corpului. Oamenii de știință spun că nu există date valabile care să susțină această teorie.
Cercetătorii au definit teoria principală care explică ce îi atrage pe țânțari. Se pare că este vorba despre variațiile individuale de miros legate de microbiota pielii fiecărei persoane.
Oamenii de știință au demonstrat recent că acizii grași emanați prin piele pot crea un „parfum” amețitor extrem de atractiv pentru țânțari.
„Există o asociere foarte, foarte puternică între a avea cantități mari de acești acizi grași pe piele și a fi un magnet de țânțari”, spune Vosshall, profesor la Universitatea Rockefeller și director științific al Institutului Medical Howard Hughes, conform sciencedaily.com.
„Unii subiecți au fost în studiu de câțiva ani și am văzut că, dacă erau un magnet de țânțari, au rămas un magnet de țânțari. Multe lucruri s-ar fi putut schimba în legătură cu subiectul sau comportamentul lor în acea perioadă, dar aceasta a fost o proprietate foarte stabilă a persoanei”, a spus unul dintre cercetătorii care a participat la studiu.
Explicația științifică
Oamenii produc în principal două clase de mirosuri pe care țânțarii le detectează, cu două seturi diferite de receptori de miros: receptorii Orco și IR.
Pentru a vedea dacă țânțarii nu pot observa oamenii, cercetătorii au creat mutanți cărora le lipsește unul sau ambii receptori.
Mutanții Orco au rămas atrași de oameni, în timp ce mutanții IR și-au pierdut atracția față de pielea umană, dar și-au păstrat capacitatea de a ne găsi.