Țânțarii cu West Nile, în sectoarele 5 și 6 din Capitală. Cei prinși sunt congelați la -20 de grade
În Bucureşti au fost depistaţi ţânţari purtători ai virusului West Nile. Descoperirea aparţine cercetătorilor de la Institutul Cantacuzino, care a identificat probele în sectoarele 5 şi în 6.
Deocamdată nu sunt oameni infectaţi. 8 din zece persoane înţepate de un ţânţar purtător nu vor avea simptome. Însă în cazul celor cu imunitate scăzută sau a vârstnicilor, se pot declanşa de pildă, meningite. Dacă nu este tratată, infecţia poate fi fatală.
Ţânţarii purtători ai virusului WestNile au fost localizaţi în sectoarele 5 şi 6. Este vorba de zona de cămine din Regie, dar şi de parcul Izvor, din apropierea Parlamentului României.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Specialiştii de la Institutul Cantacuzino i-au prins după ce au instalat în cele 6 sectoare 16 capcane speciale. Aparatele costă 300 de dolari bucata.
Capcanele pentru ţânţari sunt situate în zone umede şi verzi, la umbră. Pentru că în trecut au fost furate, acum stau în obiective păzite, de pildă în curtiile unor secţii de poliţie.
Capcana pentru ţânţari, care este într-o zonă umedă şi verde, are un aspirator conectat la o sursă de energie. După două zile, a prins în sac în jur de 100 - 150 de ţânţari, spun experţii de la Institutul Cantacuzino.
Ţânţarul viu este congelat la minus 20 de grade Celsius. După ce va fi tratat cu substanţe speciale, specialiştii află dacă insecta este purtătoare.
Ţânţarul ia virusul de la păsări migratoare ca pitulicea, rândunica, graurii, ori ciocârliile care îl aduc din Africa. Virusul nu se transmite de la om la om.
Din fericire, copiii sunt mai puţin afectaţi, spun cercetătorii, pentru că au sistem imunitar foarte bun. 8 din 10 persoane înţepate vor fi asimptomatice. În schimb, cei cu imunitate slabă şi vârstnicii pot avea simptome grave: diaree, dureri osoase, dureri de cap.
Elena Falcuta, cercetător științific, doctor în biologie: „O stare de oboseală după ce te vindeci, o săptămână, doua, chiar o lună. cazurile grave sunt cele care merg cu infecţii ale sistemului nervos central, adică encefalite, meningite.”
Nu există vaccin şi tratament. Se tratează doar simptomele, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, se poate ajunge la deces.
Cercetătorii nu ştiu dacă virusul a apărut în acest an mai devreme pentru că tratamentele împotriva ţânţarilor au fost făcute cu întârziere ori din cauza ploilor abundente.
Angajaţii companiei municipale EcoIgienizare, responsabili de dezinsecţie, spun că au tratat deja zonele în care au fost prinşi ţânţarii purtători.
Anul trecut, 4 români au fost infectaţi cu virusului West Nile.