De ce este bine să zâmbiți în timp ce alergați. Studiul care alungă tristețea atleților
Alergătorii care zâmbesc în timpul curselor consumă mai puţin oxigen, au un ritm mai economic şi au un nivel mai scăzut de efort dezvăluie un studiu realizat de Universităţile din Ulster şi Swansea, relatează EFE, citată de Agerpres.
Cercetătorii au efectuat un studiu cu ajutorul unui grup de 24 alergători care au purtat o mască pentru măsurarea consumului de oxigen şi care completau în timp ce zâmbeau perioade de efort de 4-6 minute pe banda de alergare.
Concluziile, publicate în Psychology of Sport and Exercise, dezvăluie că alergătorii cu zâmbetul pe buze consumă mai puţin oxigen, aleargă într-un ritm mai economic şi depun un efort fizic mai scăzut comparativ cu cei care din grupul de control şi cei care se încruntă.
''A rezultat o economie de 2,8% pentru cei care zâmbeau faţă de cei care au grimase'', a precizat Noel Brick, profesor de psihologia exerciţiului de la Universitatea din Ulster, coautor al studiului.
O economie de 2,8%, pentru un atlet normal care aleargă un maraton în 4h20min sau 4h45min, poate garanta un câştig de cinci minute pe distanţa clasică de 42,195 km.
Kenyanul Eliud Kipchoge, deţinătorul recordului mondial la maraton, care anul trecut la Viena a coborât sub 2 ore, performanţă care nu a fost însă omologată, aleargă mereu cu un zâmbet larg pe faţa sa. El explică că zâmbeşte pentru a se relaxa şi pentru a învinge durerea.