Cum îi poate ajuta marea pe cei care au rămas cu sechele după infecția cu coronavirus
Sute de români care au trecut prin infecția cu coronavirus au nevoie de ajutor, deși s-au vindecat.
Special pentru ei, medicii de la Sanatoriul din Techirghiol, au gândit sesiuni de tratament, care implică gimnastică respiratorie, pe care le îmbină cu plimbări pe malul mării, pentru aerosoli. Și medicii din Iași le acordă o atenție specială celor care au rămas cu schele.
Sanatoriul Balnear de la Techirghiol este în această perioadă casă pentru zeci de pacienți care se recuperează după infecția cu coronavirus. Unul dintre ei este Samir Balui. A venit din Craiova special pentru gimnastica respiratorie, care îl ajută să-și refacă plămânii.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Samir Balui, pacient: „Am fost la limita supraviețuirii. Am trecut peste asta și am rămas cu o fibroză pulmonară destul de severă. Vă rog să mă credeți că, după 24 de ore, îmi dă impresia că lucrurile o să fie bune, deci, simt ameliorare, pur și simplu."
Un astfel de pacient are nevoie de cel puțin trei săptămâni de recuperare, potrivit medicilor. De aceea, este important ca antrenamentele să continue acasă, într-o cameră aerisită.
Elena Stanciu, doctor: „Pacienții pot efectua tratament personalizat și în funcție de tipul de sechelă a infecției cu SARS-CoV-2, acestea fiind atât din punctul de vedere al aparatului respirator, cât și al aparatului musculo-articular."
Pentru rezultate cât mai bune, medicii îmbină gimnastica respiratorie cu o cură de aerosoli marini, acele mici particule de apă, bogate în minerale și vitamine, care întăresc sistemul imunitar.
Adrian Bâlbă, specialist biolog: „Acești aerosoli sunt bine primiți. Nu trebuie decât să mergem pe malul mării câteva minute, măcar 10-15 și să ne plimbam, chiar să facem puțin efort."
Aerosolii se formează în zona de spargere a valurilor, în perioadele de furtună.
Hotelierii au simțit oportunitatea și au tarife speciale pentru cei care vor să se recupereze după experiența COVID.
Camelia Ciurea, director executiv agenție de turism: „O cameră dublă, la un hotel de 4 stele, începe de la 140 de lei, pe zi. Hotelurile sunt situate aproape de malul mării, în cazul în care turiștii vor să meargă să facă aerosoli."
Și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași au fost amenajate 44 de locuri pentru recuperare.
Radu Crișan, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Iași: „Cred că această asistență post-Covid va fi următoarea provocare în domeniul pneumologiei, în perioada următoare."
Medicii atrag atenția că mulți dintre cei care au trecut prin boală au insomnii, depresii, anxietate sau teamă de abandon. De aceea, au nevoie și de suport psihologic.