Cum funcționează ”pancreasul artificial”, care le oferă bolnavilor de diabet de tip 1 o viață aproape normală
Aproape nouă milioane de oameni din lume au diabet zaharat insulino-dependent. Iar numărul celor diagnosticați cu această boală e în creștere.
În Marea Britanie, autoritățile au făcut un pas uriaș pentru a le ușura viața celor care suferă de diabet de tip 1. Și le pun la dispoziție gratuit un așa numit „pancreas artificial”.
Acesta monitorizează glicemia și stabilește câtă insulină trebuie să primească pacientul prin intermediul unei pompe.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Sophia a fost diagnosticată cu diabet de tip 1 în urmă cu doi ani. Acum - la 6 ani - s-a obișnuit cu boala. Mai ales că viața ei e mult mai ușoară datorită unui dispozitiv disponibil prin sistemul public de sănătate.
Fetița a primit un așa numit „pancreas artificial” - un dispozitiv care îi monitorizează nivelul glicemiei din sânge și îi administrează cantitatea necesară de insulă atunci când e nevoie.
Tania Upjohn, mama Sophiei: „Faptul că a avut acces la această tehnologie i-a schimbat viața, acum e ca orice alt copil”.
Luke Upjohn, tatăl Sophiei: „Acest dispozitiv îi oferă independență. Ceea ce înseamnă enorm”.
”Este cel mai bun lucru pe care știința îl poate oferi pacienților de diabet de tip 1”
Libertatea e dată de faptul că fetița nu mai depinde de aparatul care testează glicemia și de injecțiile cu insulină.
Partha Kar, reprezentantă NHS: „Acest dispozitiv este cel mai bun lucru pe care știința îl poate oferi pacienților de diabet de tip 1, care nu are vindecare. Îi ajută și prin faptul că le reduce nivelul de anxietate. Le oferă un somn mai bun noaptea. Părinții care au copii bolnavi îi pot trimite cu inima mai ușoară în vacanțe, la școală”.
Sophia se numără printre primii pacienți norocoși care testează dispozitivul. Următorul pas va fi ca specialiștii din spitale și clinici să învețe temeinic să folosească „pancreasul artificial”.
Douglas Twenefour, Head of Care for Diabetes UK: „Toți angajații publici trebuie să fie pregătiți ca să aibă cunoștințele și încrederea de sine necesare pentru a le oferi sprijin pacienților. Fără această încredere, lucrurile pot merge rău”.
Prin urmare, va dura cel puțin cinci ani până când „pancreasul artificial” va ajunge la toți pacienții diagnosticați cu diabet de tip 1 din Marea Britanie
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, diabet, pancreas, insulina, dispozitiv, artificial,
Dată publicare:
04-04-2024 07:50