Un medicament pentru diabet ar putea încetini progresia bolii Parkinson. Explicațiile cercetătorilor

parkinson
Shutterstock

Un medicament similar celor utilizate în "injecţiile pentru slăbit" ar putea ajuta la încetinirea progresiei simptomelor bolii Parkinson, sugerează cercetările.

Potrivit Parkinson's Foundation, peste 10 milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu Parkinson - o afecţiune în care celulele nervoase din creier se pierd în timp, cauzând, printre alte efecte, probleme de mişcare, echilibru şi memorie. Deşi sunt disponibile tratamente pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, nu există un leac.

Cu toate acestea, în ultimii ani, agoniştii receptorilor de peptide asemănătoare cu glucagonul 1 (sau agoniştii GLP-1R) au stârnit interes, unul dintre aceste medicamente, unul pentru diabet de tip 2 numit exenatidă, s-a dovedit a ajuta la încetinirea progresiei simptomelor motorii la un grup mic de persoane cu Parkinson.

Acum, cercetătorii spun că un alt medicament de acest tip, unul pentru diabet de tip 2 numit lixisenatidă, pare să facă acelaşi lucru, susţinând teoria conform căreia boala Parkinson ar putea fi asociată cu rezistenţa la insulină în creier, scrie News.ro, care citează The Guardian.

Profesorul Wassilios Meissner, de la spitalul universitar din Bordeaux, cercetător principal al studiului, a declarat că rezultatele sunt interesante.

Citește și
studiu laborator
Revista Science a anunțat care a fost cea mai importantă descoperire ştiinţifică a anului 2024

"Trebuie să rămânem prudenţi cu privire la toate interpretările şi la aplicabilitate în stadiul actual, dar este într-adevăr un semnal foarte, foarte clar şi puternic pe care nu l-am văzut niciodată, cu excepţia studiului cu exenatidă", a spus el.

Agoniştii GLP-1R au devenit faimoşi pentru utilizarea lor în gestionarea diabetului de tip 2 şi pentru a ajuta la pierderea în greutate, semaglutida şi liraglutida fiind printre cele mai cunoscute medicamente.

Cu toate acestea, spre deosebire de exenatidă şi lixisenatidă, acestea nu trec cu uşurinţă în creier, ceea ce le face mai puţin susceptibile de a fi utilizate în tratarea bolii Parkinson.

Scriind în New England Journal of Medicine, cercetătorii francezi relatează cum au împărţit la întâmplare 156 de persoane care au fost diagnosticate recent cu Parkinson în două grupuri de dimensiuni egale.

În timp ce ambele grupuri au luat medicamentele obişnuite pentru Parkinson, unui grup i s-a administrat o injecţie zilnică suplimentară de lixisenatidă, în timp ce celuilalt grup i s-a administrat un placebo.

Înainte, în timpul şi după studiu, participanţii au fost supuşi unei examinări a simptomelor lor motorii şi au primit un scor pe o scară de gravitate a bolii.

Rezultatele arată că, după 12 luni, cei cărora li s-a administrat lixisenatidă nu au prezentat practic nicio progresie a problemelor motorii, în timp ce cei cărora li s-a administrat placebo au prezentat o înrăutăţire a simptomelor, scăzând cu aproximativ trei puncte pe scala de evaluare de 132 de puncte - o diferenţă modestă, dar considerată semnificativă din punct de vedere clinic.

Diferenţa s-a menţinut la două luni după ce studiul s-a oprit şi alte medicamente pentru Parkinson nu au mai fost administrate peste noapte.

Acest lucru, spun cercetătorii, sugerează că lixisenatida nu reduce doar simptomele, ci protejează creierul împotriva pierderii de neuroni.

Cu toate acestea, a existat un dezavantaj, aproximativ jumătate dintre participanţii care au primit lixisenatidă au raportat greaţă şi 13% au raportat vărsături.

Cercetătorii adaugă că acum sunt necesare lucrări suplimentare pentru a afla dacă lixisenatida încetineşte într-adevăr progresia bolii, dacă beneficiile persistă în timp sau chiar cresc dacă medicamentele sunt administrate mai mult timp, care este cea mai bună doză şi dacă medicamentul ar putea oferi beneficii persoanelor aflate în alte stadii ale bolii Parkinson.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Revista Science a anunțat care a fost cea mai importantă descoperire ştiinţifică a anului 2024
Revista Science a anunțat care a fost cea mai importantă descoperire ştiinţifică a anului 2024

Dezvoltarea medicamentului Lenacapavir, care previne infectarea cu HIV, este cea mai importantă descoperire ştiinţifică din 2024, a anunţat joi un juriu din cadrul revistei Science care desemnează ''Descoperirea anului'', potrivit DPA.  

Agenţia Met Office avertizează: Anul 2025 va fi
Agenţia Met Office avertizează: Anul 2025 va fi "unul dintre cei mai călduroşi trei ani" înregistraţi vreodată

Anul 2025 ar urma să fie "unul dintre cei mai călduroşi trei ani" înregistraţi vreodată la nivel mondial, a declarat joi agenţia britanică Met Office, după un an 2024 record.  

„Numărătoare inversă până la foametea globală
„Numărătoare inversă până la foametea globală". Raportul ONU avertizează cu privire la criza solurilor

Europa se numără printre regiunile cele mai grav afectate de intensificarea crizei globale a solului, conform unui nou raport prezentat pe 9 decembrie 2024 de Convenția ONU pentru combaterea deșertificării (UNCCD) în cadrul COP16.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.