Cum ajungi sa fii dependent de nicotina si cum poti scapa de acest obicei nesanatos
Dependenta nu inseamna neaparat nevoia corpului de a simti prezenta unei anumite substante. Uneori, poti deveni dependent doar pentru ca undeva in subconstient, creierul identifica substanta cu starea de bine, titreaza Business Insider.
Alcoolul este un exemplu extrem de bun. Daca nu obisnuiesti sa bei, dar te hotarasti la un moment dat sa adopti stilul unora din studentie, corpul s-ar putea sa nu poata face fata cantitatii de alcool ingerata.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Efectul ar putea fi unul negativ, in care ai putea experimenta stari de voma, frisoane sau poti intampina probleme mai grave ca stari de inconstienta sau deces.
Acelasi lucru se intampla, daca dupa o perioada de timp in care corpul a fost obisnuit cu o anumita cantitate de alcool, decizi sa te opresti brusc.
Substantele care sunt considerate a da dependenta, desi nu provoaca aceste efecte sunt acelea care au tendinta de a stimula creierul, provocandu-i individului nevoia de a repeta actiunea stimulatoare.
Nicotina face parte din aceasta categorie, alaturi de substante ca heroina si alcoolul, provocand la un anumit nivel al creierului o anumita dependenta.
Nicotina este o substanta naturala produsa mai multe plante din familia Solanaceae. Frunzele de tutun uscat contin intre 3-6 % nicotina. Acest drog se leaga de ceea ce se numesc a fi receptorii nicotinici si ataca pe doua fronturi: iti afecteaza glanda suprarenala si sistemul nervos central.
Odata ajunsa in sistemul central nervos, nicotina ataca receptorii nicotinici si actioneaza precum dopamina, dand senzatia unei stari de bine. In cazul glandei suprarenale , ajungand in cadrul receptorilor nicotinici, substanta va cauza cresterea unui volum de calciu care este impregnat in celule.
Rezultatul este eliberarea in corp a adrenalinei. Impreuna cu adrenalina creste presiunea sangelui in corp, dar si rata de eliberare a aerului din corp sau nivelul de zaharuri din sange.
In momentul in care decizi sa opresti dependenta de nicotina, corpul incepe sa compeseze aceasta dependenta prin cresterea sau descresterea nicotinei pastrate in cadrul receptorilor nicotinici.
Nicotina este considerata a fi un drog ce creaza o dependenta mai scazuta decat substante ca : heroina, alcoool sau anfetamina. Perioada de dependenta conteaza extrem de mult, intensitatea simptomelor variind in functie de aceasta.
In momentul in care corpul incepe sa secrete din nou hormonii corecti, obisnuindu-se cu lipsa nicotinei, ramane doar dependenta psihologica.
Conform oamenilor de stiinta, dependenta fizica dispare la cateva zile dupa ce te-ai lasat de fumat, insa problema ramane la nivelul psihologic.
Ambele tipuri de dependenta pot fi tratate cu ajutorul unei alimentatii sanatoase si un program zilnic de exercitii fizice.